Ulutaš: Podržavamo dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU

General Ulutaš
Izvor: KFOR

Nastavljamo da podržavamo dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao jedini put ka trajnom miru i stabilnosti, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. Situacija na terenu je mirna, ali i dalje krhka. Naš primarni cilj ostaje sprečavanje eskalacije; međutim, u slučaju pojačanih tenzija, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne radnje kako bismo nastavili da ispunjavamo naš UN mandat, rekao je komandant Kfora general Ozkan Ulutaš na konferenciji za novinare.

Ulutaš je istakao da je za njega privilegija što predvodi najdužu i najveću misiju Natoa.

"Kfor čini više od 4.600 vojnika iz 28 zemalja, uključujući Nato saveznice i zemlje partnere. Kao turski general, posebno sam ponosan, jer ovo odražava dugogodišnju posvećenost Turske misiji Kfora i stabilnosti u regionu. Moj cilj je da obezbedim da sve trupe koje su pod mojom odgovornošću ispune mandat Kfora poveren od UN da obezbede bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Sve zajednice žele da žive svojim svakodnevnim životom, u klimi trajnog mira i sigurnosti. To je ono što pokreće naše svakodnevne aktivnosti", naglasio je Ulutaš. 

Na pitanje šta Kfor predstavlja i kako doprinosi bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona, komandant Kfora ističe da je ta misija zasnovana na mandatu UN.

"Misija Kfora zasnovana je na mandatu UN, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999: da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor deluje kao treća linija bezbednosnog odgovora, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Misijom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), koji su prva i druga instanca bezbednosnog odgovora. Kfor sprovodi svoj mandat kroz redovne patrole i kontinuirano angažovanje sa lokalnim zajednicama i drugim važnim akterima.
Prisustvo Kfora je i dalje od suštinskog značaja za trajnu bezbednost širom Kosova, za dobrobit svih zajednica, i takođe predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju dugotrajne i čvrste posvećenosti Natoa stabilnosti širom Zapadnog Balkana", poručio je on. 

Komandant Kfora ističe da je nakon neprihvatljivih nasilnih događaja u maju i septembru 2023. godine, Nato razmestio oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo.

"Ovi koraci su obezbedili da Kfor ima neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN. Ovo raspoređivanje dodatnih trupa je pokazalo da smo u stanju da se brzo i efikasno prilagodimo svakom značajnom razvoju bezbedne situacije. Ono je takođe doprinelo da naše prisustvo na terenu bude još vidljivije i fleksibilnije, o čemu svedoči i činjenica da smo utrostručili naše patrole, posebno duž administrativne linije razgraničenja. Ovo pojačanje – najveće u našoj misiji u poslednjoj deceniji – predstavljalo je razboritu meru sa ciljem da se obezbedi da Kfor nastavi da efikasno sprovodi svoj mandat UN, u svakom trenutku i nepristrasno. Posvećeni smo održavanju agilnog položaja snaga i nastavljamo da proveravamo spremnost naših trupa kroz redovne vežbe, uključujući i nedavnu vežbu sa Kosovskom policijom i Misiom EU za vladavinu prava (Euleks), koji su prva i druga linija bezbednosnog odgovora, i sa kojima održavamo blisku koordinaciju.  Naš primarni cilj ostaje sprečavanje eskalacije; međutim, u slučaju pojačanih tenzija, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne radnje kako bismo nastavili da ispunjavamo naš UN mandat", kaže Ulutaš.

Na pitanje novinara Kosovo onlajna kako vidi bezbezbednosnu situaciju, nekoliko meseci na čelu Kfora, general Ulutaš poručuje da je situacija na terenu mirna.

"Tokom mog komandovanja na čelu Kfora, i kao rezultat redovnih sastanaka koje sam imao sa svim svojim glavnim partnerima, mogu da kažem da je zajednička želja u svim zajednicama trajan mir i bezbednost i da je takva težnja ono čime se rukovodimo u pogledu obima naših dnevnih aktivnosti. 
Generalno, situacija na terenu je mirna, ali je i dalje krhka. Stoga, pažljivo pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja, uključujući i sever Kosova, kroz vidljivo i fleksibilno prisustvo, sa redovnim patrolama i angažovanjem sa lokalnim zajednicama. Nastavićemo da ispunjavamo naš mandat UN da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom, Misijom EU za vladavinu prava (Euleks), a takođe i kroz naše kontakte sa Vojskom Srbije".

General Ulutaš ističe da Kfor deluje u složenom okruženju sa različitim lokalnim i međunarodnim subjektima.

"U skladu s tim, stalna koordinacija i održiva komunikacija sa svim zainteresovanim stranama je ključna za obezbeđivanje trajne bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu kao i regionalnu stabilnost.
Jedan od mojih glavnih prioriteta je održavanje redovne komunikacije zasnovane na poverenju sa lokalnim, regionalnim i međunarodnim akterima, subjektima, institucijama i predstavnicima medija. To uključuje Kosovsku policiju i Euleks, koji služe kao primarna i sekundarna linija bezbednosnog ragovanja. Blisko sarađujemo sa njima kako bismo osigurali efikasnost naših zajedničkih akcija. Takođe sarađujemo sa Vojskom Srbije i sa nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije i Organizacija za bezbednost i saradnju u cilju ostvarivanja naših zajedničkih ciljeva. Nastavljamo da podržavamo dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao jedini put ka trajnom miru i stabilnosti, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", kaže komandant Kfora.  

Na novinarsko pitanje kako ocenjuje ulogu turskog osoblja u Kforu, naglašava da je ona bila značajna.

"Tursko osoblje je igralo značajnu ulogu u misiji Kfora od njenog početka 1999. Evo nekih ključnih aspekata njihove uloge. Pod jedan, bezbednost i stabilnost. Turske trupe učestvuju u patrolama, obezbeđuju ključne lokacije i reaguju na potencijalne bezbednosne pretnje, posebno kroz rezervne snage. Pod dva - multinacionalna saradnja. Njihovo učešće odražava njihovu besprekornu i efikasnu saradnju sa trupama drugih Nato saveznica i partnerskih zemalja. Pod tri - podrška zajednicama. Tursko osoblje je takođe bilo angažovano u civilno-vojnim projektima, pomažući lokalnim zajednicama kroz razvoj infrastrukture, zdravstvenu podršku i obrazovne inicijative. I pod četiri, regionalna ekspertiza.  Kulturne i istorijske veze Turske sa regionom učinile su njeno osoblje posebno dragocenim kada je u pitanju razumevanje i snalaženje u lokalnim složenostima na Kosovu. Sveukupno, tursko vojno prisustvo je od ključnog značaja u osiguravanju da Kfor ispuni svoje ciljeve, pokazujući dugogodišnju posvećenost regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj saradnji", kaže Ulutaš.