U Srbiji sutra referendum, biračka mesta otvorena od 7 do 20 časova

Republička izborna komisija
Izvor: Republička izborna komisija

Građani Srbije sutra će se na republičkom referendumu izjašnjavati o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a svoje pravo moći će da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta koja se otvaraju u 7 , a zatvaraju u 20 časova, prenosi Tanjug. Oni podsećaju da kosovska Skupština nije dopustila Srbima da glasaju, jer je usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma.

Građani će se izjašnjavati o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "Da" ili "Ne".

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se, kako je navedeno, ne menjaju drugi delovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare. Konferencije će biti održane u pet redovnih termina , tačnije u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će biti organizovane i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 časova i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30 časova.