Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija

udruženje novinara Kosova
Izvor: Reporteri

Udruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.

Udruženje novinara Kosova u saopštenju ističe da pad za osam mesta pokazuje nezadovoljavajuće stanje slobode medija na Kosovu.

"Izveštaj naglašava kontinuiranu nestabilnost medija, koji su kao i gotovo sve ostalo na Kosovu, podeljeni po etničkim granicama. Primećuje se da je pristup informacijama često ograničen na jednu etničku ili političku skupinu, a većina medija izveštava uglavnom o pitanjima koja se odnose na njihovu nacionalnost", navodi se u saopštenju.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog fizičkih i verbalnih napada na novinare, sajber napada na internet medije i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima. Prema indeksu "Reportera bez granica" mnogim medijima na Kosovu nedostaje finansijska stabilnost što ih čini osetljivim na političke uticaje, a mnoge novine su, zbog pandemije koronavirusa zatvorene.

"U izveštaju se pominje i slučaj policijske pratnje novinarke Tatjane Lazarević, na šta je Udruženje novinara Kosova već upozoravalo", kaže se u reakciji  Udruženja novinara Kosova.

Udruženje novinara Kosova dodaje da sudbina mnogih novinara ubijenih i nestalih tokom posljednjeg sukoba 1999. godine ostaje nepoznata što se takođe pominje u izveštaju reportera bez granica.

"Od zemalja u regiji prema Indeksu Reportera bez granica Hrvatska ima najniži rang i zauzima 56. mesto. Ostale zemlje imaju ovaj rang: Crna Gora 104, Srbija 93, Albanija 83, Bosna i Hercegovina 58. Udruženje novinara Kosova smatra da bi nalazi ovog izveštaja trebali da budu alarm za institucije u cilju stvaranja boljeg i bezbednog okruženja novinara", kaže se u reakciji.