Udruženje ugostitelja: Nove mere su u suprotnosti za zakonom, naš pritisak neće prestati

Arian Vranica
Izvor: Economia online

Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova Arian Vranica rekao je da su mere koje je Vlada nedavno preduzela u suprotnosti sa Zakonom o prevenciji kovida-19, jer nije konsultovana Svetska zdravstvena organizacija kao što bi trebalo, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, njihovi zahtevi su zasnovani na naučnim referencama, ali da neznanje i bahatost institucija zaoštravaju situaciju na Kosovu.

"Oni uvode mere koje su u suprotnosti sa Zakonom o sprečavanju i kontroli pandemije kovida-19, tačnije sa stavom 4, člana 8 ovog zakona jer se ne konsultuju kredibilne institucije, posebno SZO kao institucija koja daje uputstva. To Vlada Kosova ne uzima u obzir. Ovo neznanje i bahatost dovodi Kosovo u veoma tešku situaciju", rekao je on.

Vranica kaže da za porast broja slučajeva nisu krivi ugostitelji već slaba kontrola osoba koje ulaze na Kosovo.

On navodi da bi za primer trebalo uzeti zemlje poput Francuske i Velike Britanije koje su liberalizovale privredu i dodaje da njihov pritisak na Vladu neće prestati.

"Nepotrebno su preduzete veoma oštre mere. Videli smo i izjavu premijera Španije Pedra Markeza i odluku premijera Velike Britanije Borisa Džonsona koji liberalizuju ekonomiju kao rezultat niske smrtnosti omikron soja. Više smo zainteresovani da pomognemo Vladi nego da joj se suprotstavimo", navodi Vranica.