Ugljanin: Odbacili smo zahtev za referendum o zemljištu kod Vojnog remonta jer takav zakon ne postoji

Nedžat Ugljanin
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin kaže da je odbijen zahtev za referendum za opoziv odluke o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta, koju je podnela Srpska demokratija, jer takav zakon ne postoji.

„Što s tiče same peticije koju je dostavila Srpska demokratija kao politički subjekat koji je prikupio 2.213 potpisnika, mi smo je prihvatili u skladu sa zakonom, članom 71. Prevashodno pre toga, ja sam upozorio predsednika ovog političkog subjekta, Aleksandra Arsenijevića, da neće biti zakonske osnove na kojoj se baziraju na osnovu člana, a član se poziva na referendum, s obzirom da ne postoji zakon o referendumu, a oni su se pozvali na to“, rekao je Ugljanin za Kosovo onlajn.

Dodao je da su u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi preuzeli peticiju na razmatranje i potvrđivanje same odluke.

„Mi smo u obavezi da odbacimo peticiju jer nije u svrsi zakona, i tako smo i odlučili. Mi smo 23. februara dali odgovor političkom subjektu, a potom i dostavili Ministarstvu lokalne samouprave i na osnovu zakona smo delovali. S obzirom da je opšte poznato, kao što sam naveo, da ne postoji Zakon o referendumu, a pozvali su se na njega, taj zahtev i peticija su odbijeni od strane Skupštine opštine Severna Mitrovica“, poručio je Ugljanin.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su odluku 29. decembra kojom se dodeljuje zemljište kosovskom MUP-u kod Vojnog remonta, površine 27.400 kvadratnih metara, a Srpska demokratija je predala 25. januara peticiju sa 2.213 potpisa za opoziv odluke Skupštine opštine Severna Mitrovica koja se odnosi na dodelu ove parcele.

U odgovoru predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, u koji je Kosovo onlajn imalo uvid, navodi se da se u ovom trenutku ne može održati lokalni ili bilo koji referendum.

"Zbog činjenice da na Kosovu ne postoji Zakon o referendumu (na osnovu koga bi postojala proceduralna načela i pravila, procedure za početak referenduma - iniciranje vrste referenduma, održavanje referenduma, verifikacija itd.), u ovom trenutku ne može da se održi lokalni ili bilo koji referendum. Stoga, Skupština opštine Severna Mitrovica ne može i nije dužna da raspiše referendum o pitanju iz svog delokruga na zahtev građana", navodi se u dokumentu.