Ujkani: "Mini Šengen" da se realizuje što pre, SAD ključ za sprovođenje dogovora

Emruš Ujkani
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora Emruš Ujkani u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa koji su potpisali Kosovo i Srbija, bez obzira što je dogovoren u Vašingtonu, biti veoma dobra inicijativa za pristup Evropskoj uniji.

“Ja mislim da je onsporazum jako važan kako za nas tako i za region. Bez obzira na to što je potpisan u Beloj kući, sporazum možemo posmatrati kao doprinos našim integracijama, ne samo Evropskoj uniji već i na evropskom tržištu i šire. Do sada je bilo puno dogovora između Kosova i Srbije, neki su realizovani, a neki ne i u tom kontekstu smatram da i u buduće bez Sjedninjenih Američkih Država neće biti nikakvog sporazuma”, kaže Ujkani.

Prema mišljenju Ujkanija, tačku koja se odnosi na "mini- Šengen" treba pozdraviti, jer već postoji interesovanje investitora koji sada Kosovo vide kao povoljno mesto za poslovanje.

“Mini- Šengen treba da se desi što pre, ne vidim nikakvu negativnu stranu ove tačke sporazuma. Dobro je što je sada dogovoren jer se ne mogu sprovoditi drugi sporazumu bez slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga. Mi smo u kontaktu sa brojnim investitorima koji su nam preneli da razmatraju opciju dolaska na naše tržište”, kaže Ujkani.

On smatra da uprkos suprotstavljenim političkim stavovima Kosova i Srbije, na ekonomskom aspektu između ove dve zemlje postoji napredak. 

“Politika će uvek imati uticaj na ekonomiju, Kosovo i Srbija imaju suprotna mišljenja o mnogim stvarima ali što se tiče ekonomije imamo progres. Bez konačnog rešenja uvek će biti problema. Posle ovog sporazuma potpisanog  u Vašingtonu, lično mislim da smo došli do kraja i pronalaska jednog obostrano prihvatljivog rešenja. U suštini ovaj sporazum će imati doprinos ne samo na ekonomskom već i na političkom polju”, zaključuje Ujkani.