Ulutaš i Kurti o bezbednosti: Komandant Kfora pričao o važnosti koordinacije, premijer Kosova o dinarima

Ulutaš i Kurti
Izvor: Društvena mreža X/NATO Kosovo Force - KFOR

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je danas u svom kabinetu komandanta Kfora, general-majora Ozkana Ulutaša, kako bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima.

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Kurti je na sastanku rekao da je Centralna banka Kosova nezavisna institucija i da vlada ne treba da utiče na njene odluke.

„Povodom nove uredbe Centralne banke, premijer je rekao da je Centralna banka Kosova nezavisna i profesionalna institucija i da Vlada ne može i ne treba da utiče na njeno donošenje odluka. S tim u vezi, istakao je važnost očuvanja ustavnosti i zakonitosti javnih institucija i njihovog samostalnog i neometanog funkcionisanja”, navodi se u saopštenju i dodaje da je premijer Kosova, takođe, govorio o značaju borbe protiv pranja novca i kriminala.

"Rekao je da je Kosovo dobilo evro kao valutu od Evropske unije. Vlada podržava provođenje zakonitosti i ustavnosti u celoj zemlji. Osim o zakonitosti i redu, brine se i o miru i sigurnosti”, navodi se u saopštenju Vlade

Dalje, Kurti je rekao da je dobrobit i bezbednost svih građana Kosova prioritet vlade i da će, prema njegovim rečima, ona voditi računa da građani ne budu negativno pogođeni odlukama institucija, kao i da je izneo uverenje da će svaka pritužba biti tretirana ozbiljno.

Kfor se o sastanku oglasio na društvenoj mreži "X", rekavši da je razgovarano o "najnovijim bezbednosnim dešavanjima”, dok se odluka CKB ne spominje.

"Komandant Kfora je istakao značaj stalne i efikasne koordinacije i saradnje u svim bezbednosnim institucijama, uključujući Kfor i Euleks“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Kfor je potvrdio da je spreman da deluje kako bi ispunio svoju misiju.

"Komandant je potvrdio da Kfor pomno prati situaciju i ostaje spreman da deluje u skladu sa svojim mandatom, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi održao mirno i sigurno okruženje bezbedno za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja", ističe se u objavi.