UN o postupku Prištine: Status persone non grata nije primenljiv na naše zaposlene

Ujedinjene nacije
Izvor: Vikipedia

Status persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portparol generalnog sekretara te organizacije Stefan Dižarik komentarišući odluku vlasti u Prištini u vezi sa ruskim diplomatom, prenosi Sputnjik.

"Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (Unmik). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom", rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom Unmika 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu Kfora i Unmika i njihovog osoblja na Kosovu).

Dižarik je dodao da svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu treba usmeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da reši to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja.

"Unmik i sedište UN preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji", zaključio je portparol.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je tu odluku provokacijom "preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora".