Unmik o Vučićevoj izjavi: O misiji na Kosovu odlučuje Savet bezbednosti

UNMIK
Izvor: Total Slovenia news

Za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu neophodna je odluka Saveta bezbednosti, izjavila je danas portparol Unmika Sanam Dolatšahi za Radio Slobodna Evropa.

"Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu i, kao takva, svako prilagođavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti", navela je Dolatšahi za RSE.

Odgovor je usledio nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga Kfora i Unmika sa Kosova.

"Sve odluke u NATO, uključujući i one o Kforu, donose se uz konsenzus svih 30 država članica", naveo je jedan zvaničnik NATO za Kosovo onlajn, komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića od 13. maja da je "Srbija iz obaveštajnih izvora dobila informaciju da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga Kfora i Unmika sa Kosova".

Vučić je precizirao da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz zvaničnih izvora.

Zvaničnik iz NATO je istakao da Severnoatlantska alijansa dugi niz godina doprinosi stabilnosti u zemljama na Zapadnom Balkanu i da ostaje posvećena regionu.

"Naša misija Kfor zasniva se na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", rečeno je iz NATO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će o ovom pitanju pokušati da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kojim bi trebalo da se sastene u Briselu u ponedeljak, 17. maja, kako bi svojim ugledom doprineo u zapadnoj alijansi da do toga ne dođe.

Vučić je eventualno povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova nazvao "katastrofom".

Privremena civilna administracija Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu uspostavljena je 2000. godine, nakon vazdušnih napada snaga NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Raspoređen je na osnovu Rezolucije 1244, koju je Savet bezbednosti UN izglasao u junu 1999. godine, a koja je i dalje na snazi.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, Unmik je najveći broj svojih zaduženja predao Misiji Evropske unije (EU) za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

Međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno, Kfor (Kosovske snage) na Kosovu su raspoređene u junu 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova, a cilj im je stvaranje bezbednosti na Kosovu nakon okončanja sukoba.

Osnov za raspoređivanje mirovnih snaga NATO na Kosovu je takođe Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.