UNS: Osmani da prestane sa diskriminacijom novinara i građana koji se informišu preko medija na srpskom jeziku

Novinari
Izvor: Kosovo Online

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog toga što novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica danas nije dozvoljeno da prati sastanak i konferenciju za novinare predsednice Kosova Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD Toda Robinsona.

Službenik iz kabineta Vjose Osmani na ulazu u predsedništvo, bez želje da sasluša novinarku i snimatelja Medija centra Čaglavica Sanju Đokić i Nebojšu Đokića, ponavljao na albanskom “akreditimi, akreditimi” i pokazivao prstom da napuste zgradu, što su i uradili.

Medija centar je uz pomoć prevodioca kasnije došao do zaključka da je službenik predsednice Kosova najverovatnije od novinarke i snimatelja Medija centra tražio akreditacije za praćenje rada predsednice Kosova.

Iz Medija centra Čaglavica kažu da ih svakog puta kada su pokušali da preuzmu akreditacije u predsedništvu Kosova, dobili odgovor da službenik koji ih izdaje nije prisutan. Zbog toga, kako objašnjavaju iz Medija centra Čaglavica, novinarka i snimatelj nisu danas imali akreditacije.

“U proteklih godinu dana više puta smo pokušavali da podignemo svoje dvogodišnje akreditacije za koje smo zahtev podneli još početkom 2023. godine, a poslednji put smo to pokušali da uradimo jutros oko devet sati, ali nam je, kao i mnogo puta ranije, rečeno da službenik koji izdaje akreditacije nije tu i da ne možemo da ih preuzmemo”, navode iz Medija centra Čaglavica.

Direktor Medija centra Čaglavica Budimir Ničić smatra da je u pitanju ne samo diskriminacija srpskih medija, već i očigledna zloupotreba moći službenika predsedništva Kosova.

“Kako je moguće da kad srpski novinari treba da podignu akreditacije službenik koji je zadužen za to ili nije tu, ili je zauzet i to traje već godinu dana? Dakle, u pitanju je očigledna zloupotreba moći službenika u predsedništvu Kosova, što je neprihvatljivo i što predstavlja kršenje ne samo prava novinara nego i naših građana da budu informisani“, rekao je.

Ničić je dodao da takvo ponašanje ugrožava demokratske vrednosti i integritet predsedništva kao institucije.

„Očekujem od predsednice Osmani da takve zloupotrebe osoblja sankcioniše i time pošalje poruku da se moraju poštovati principi pravde i jednakosti”, naveo je Ničić.

Medija centar Čaglavica obratiće se u vezi sa ovim slučajem kosovskom Ombudsmanu i Kancelariji poverenika za jezike na Kosovu.

UNS i DNKiM podsećaju da su novinari srpskih redakcija isti problem imali i pre nedelju dana kada im nije bilo dozvoljeno da prate sastanak Vjose Osmani i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

UNS i DNKiM ističu da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano lokalnim propisima i međunarodnim konvencijama.