Usvojen plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma

vlada kosova
Izvor: Koha ditore

Vlada Kosova usvojila je plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije postignutog 4. septembra, javlja Koha.

Zamenik premijera Driton Seljmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti informisanju partnera o postignuću.

“Ovaj sporazum uključuje obaveze nekih institucija. Budući da je za većinu tačaka već bilo rasprava, sada je o svakoj tački dat kratak opis i ovo će služiti za informisanje partnera o postignućima”, rekao je Seljmanaj.

Kosovo i Srbija potpisali su ekonomski sporazum uz posredovanje Sjedinjenih Država u Beloj kući u Vašingtonu.

Koha je došla do plana sprovođenja svih 16 tačaka, a koje se bave pitanjima od Gazivoda do odnosa sa Izraelom.

„U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju Kosovo i Srbiju. Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova", saznaje Koha.

U petoj tački, preuzima se obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima “mini-Šengena”, uključujući sledeći sastanak lidera.

Sedma tačka, bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, oko koje ima najviše sporenja na Kosovu. Odnosi se na jezero Gazivode.

„Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti, fokusirajući se na: Utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda; Istraživanje mogućnosti, ako postoje, za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, za piće); Obezbeđivanje da svaka preporuka ili predlog u studiji ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode“, navodi se u planu .

Plan koji je usvojen u ponedeljak otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskoj slobodi, kako bi se sprovela posvećenost premijera Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske crkve.

Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma  kojim Kosovo neće podnositi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.

„MSP izdaje cirkularno pismo za sve institucije, da povuku sve prijave i u kojem se navodi da se u periodu od jedne godine Kosovo neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama“, navodi se u planu, prenosi Koha.