Vučić: Za Francusku ZSO uslov za razgovore o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u Parizu, rekavši da je jučerašnji sastanak sa predsednikom Francuske Makronom trajao tri sata i i da su pričali o situaciji na Kosovu i u regionu.

„To što sam sinoć uradio, malo ko bi uradio. Zato što sam politički veteran, koji ne razmišlja o sebi i svojoj budućnosti, već o zemlji koju vodi. Živim sa tim i znam kroz šta smo sve prošli. Možete poslati nekog da priča bajke ili laži. Ali ja sam tu već 12 godina na svim razgovorima i ja sam kao enciklopedija za ono što se događalo 12 godina, da li su to dobri ili loši podaci, to je druga stvar. Tu nema lakih stvari. Ne postoji niko na svetu ko to zna kao ja, niko nije prisustvovao svim razgovorima. Šest garnitura sam u Prištini promenio. Jedini sam koji to sve zna, znam ko je šta rekao, vodim beleške za svaki razgovor, znam ko mi je koliko puta neko nešto rekao, koliko puta mi je rekao Eskobar, kad je to rekao Emanuel Bon. Koliko puta je to rekao Lajčak... Makron je bio fer, rekao je, to si meni rekao u Briselu, rekao si mi kad smo bili u Kišinjevu... I on je bio fer, imao je neka pitanja oko ZSO. Uspeli smo da objasnimo poziciju Srbije“, kazao je Vučić.

Dodao je da je njegov posao da se bori za svoju zemlju.

„Divno mi je i osećam se ponosno kad u ime Srbije učestvujem u počastima koji su priređeni za našu zemlju. Hvala Makronu jer mi je rekao da ima poverenja u mene, on je veliki lider, pričali smo o KiM, Rezoluciji u Srebrenici, situaciji u regionu, biće tu neku kontakata vezanih za region. Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i svemu onome što se tamo zbiva. Makron ima snažniju obaveštajnu agenciju i mnogo više podataka ima od nas, jer su njemu dostupni i Nato podaci, kao i podaci evropskih agencija. Nisam promenio svoj stav o tome da će biti sve teže“, naglasio je.

Vučić je istakao da su postignuti konkretni dogovori, a po pitanju Rafala ugovor se očekuje u narednih dva meseca. 

"Sa Makronom sam razgovarao o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu, to nisu bili jednostavni razgovori. Zahvalan sam što nas je saslušao, govorili smo o svim našim poteškoćama, mislim da smo uspeli da objasnimo našu poziciju i da nas je razumeo", rekao je Vučić.

Na pitanje kada očekuje posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, odgovorio je da se nada njegovoj skorijoj poseti, u narednih nekoliko meseci. 

Odgovarajući na pitanje novinara koji je stav Makrona po pitanju "uguravanja" Prištine u Savet Evrope, Vučić je rekao da ne može da govori o tome, jer je Francuska suviše velika sila da bi govorio o njihovim stavovima.

"Francuska je ne zaboravite, i pre nekoliko dana podsetila na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština da bi se uopšte razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a on zna dobro i na veoma fer način je to sinoć ponovio, da sam mu od početka rekao da ne dolazi nikako u obzir razgovor u Ujedinjenim nacijama i agencijama UN", rekao je Vučić.

Komentarišući navode opozicije da hoće da "proda Kosovo", Vučić je istakao da to sluša od prvog dana i da bi voleo da javnost ima uvid u to kolijko se tim Srbije bori na zatvorenim sastancima.

"Slušam to od prvog dana, nije važno šta slušate već koliko radite za svoju zemlju. Da ste prisustvovali zatvorenim sastancima videli biste koliko se naši ljudi bore", istakao je Vučić.

Naveo je da jedan od onoh koji se snažno bori za Kosovojeste direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Dodao je da aktuelnu vlast u Srbiji kritikuju oni koji "nikada nisu smeli da pisnu na zatvorenim sastancima", a da će ti napadi biti "još žešći" s obzirom na to da opozicija nije ostvarila očekivane rezultate.