Vajk: Čini se da EU nije u stanju da vodi dijalog, vreme da se uključe SAD

Bela kuća
Izvor: Gazeta Express

Stručnjak za evropske integracije Johan Vajk ocenio je da je došlo vreme da se u proces dijaloga Beograda i Prištine direktno uključe Sjedinjene Američke Države, prenosi Dukađini.

"Nema napretka, postoji neka vrsta sagledavanja situacije, pa se u nekom trenutku čini da Evropska unija nije u stanju da vodi dijalog, da dijalog održi u pravom smeru. Možda je došlo vreme da se uključi još jedan partner, recimo SAD, koje su možda neutralniji i pouzdaniji partner jer SAD mogu da daju snažan signal. SAD imaju jaku vojsku koja podržava NATO i veoma je važno da se to uradi brzo, jer godina predsedničkih izbora u SAD počinje u novembru i to znači da će se američka politika baviti unutrašnjim pitanjima“, rekao je Vajk. 

Prema njegovoj oceni, EU ne razume u potpunosti prirodu sporova između Albanaca i Srba na Kosovu.

„Ceo Balkan počev od 90-ih, prvo 1992. godine u Bosni, zatim Dejtonskim sporazumom 1995. godine, pa tokom 1998. i 1999. na Kosovu, stalno je bio u fokusu Amerikanaca. Evropske unije, žao mi je što moram da kažem, nije bilo nigde. Oni očigledno nemaju pojma da je reč o etničkom sukobu između Albanaca i Srba koji su većina u četiri severne opštine Kosova“, dodao je on.

Vajk smatra i da je potrebno da Evropska unija pokaže da je posvećena Kosovu.

„Evropska unija mora da se obaveže. Trebalo bi da kažu u redu, mi smo posvećeni Kosovu, želeli bismo da rešimo ovo pitanje jer vidimo da postoji rizik od eskalacije. Zato je važno da ako ne Đuzep Borelj, onda možda Ursula fon der Lajen ili neko drugi, jasno stavi do znanja da su fokusirani na Kosovo i da ga neće ostaviti“, rekao je Vajk.