Varhelji: Otvoreni Balkan može da ubrza integraciju regiona u EU

Oliver Varhelji na Ohridu
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Evropski komesara za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji poručio je danas u Ohridu, na Samitu inicijative "Otvoreni Balkan", da ta inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta ovog regiona ka Evropskoj uniji.

Varheji je zahvalio na pozivu da učestvuje na Samitu  i istakao da na to gleda kao na poziv da EU bude deo tog procesa.

"Mislim da 'Otvoreni Balkan' nije samo dobra ideja, on je mogućnost da se u regionu promeni realnost, da se prevaziđu izazovi pred kojima se nalazi. Ta inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta ka EU", rekao je Varhelji.

Kako je rekao, ako inicijativa dobro napreduje, to će ubrzati ekonomsku integraciju regiona i realnu integraciju regiona u EU.

Kada se radi o pristupu EU, Varhelji ističe da je glavno pitanje građana Zapadnog balkana kada će živeti kao što žive ljudi u Evropi, kada će imati iste prilike, kada će dočekati da budu srušene barijere između EU i regiona.

"Ovo je istinska integracija, koja počinje sa ekonomijom, pa sa društvom", rekao je Varhelji.

Varhelji kaže i da mu je bilo drago kada je prvi put čuo za ideju "Otvorenog Balkana", koja je važno postignuće, jer je potekla iz samog regiona, a ne od EU ili SAD.

"Počeli smo i mi da je koristimo, kada smo prvi put na stolu imali investicioni plan za region. Tada smo shvatili da bez regionalne saradnje, taj plan neće postići mnogo, jer nema poente da se povezuje kapital, putevi, železnice, ako kamioni treba da se zaustavljaju na svakoj granici", rekao je Varhelji i dodaje da region može da stvori jednu trećinu svog BDP samo integracijom.

Istovremeno, evropski komesar je izrazio zadovoljstvo što su potpisani sporazumi do sada pokazali rezultate i što se potpisuju novi dogovori.

"To je važno i zbog rata u Ukrajini. Sada je više nego ikada potrebno da radimo zajedno, da se pomažemo. 'Otvoreni Balkan' počiva na ubrzavanju ostvarivanja četiri slobode, i od toga možete da imate koristi, a mi ćemo kroz ekonomski investicioni plan te rezultate da podignemo na viši nivo", rekao je Varhelji i dodao da podržavaju sve regionalne inicijative.