Varhelji: U krizi bez presedana tu smo za partnere sa Zapadnog Balkana

Oliver Varhelji
Izvor: Tviter

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je danas da je u vremenu bez presedana Evropska unija tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Kako je naveo na Tviteru, danas je razgovarao sa ministrima energetike Zapadnog Balkana o izazovima sa kojima se suočavaju u energetskoj krizi i saslušao je njihove zahteve, a razgovarali su o tome kako EU može da pomogne.

"Kriza bez presedana zahteva akciju bez presedana i mi ćemo biti uz naše partnere sa Zapadnog Balkana", poručio je Varhelji.

On je naveo da će kroz Evropski investicioni plan pomoći u rešavanju trenutnih, kratkoročnih i srednjoročnih potreba Zapadnog Balkana kada je reč o diverzifikaciji i efikasnosti energije, obnovljivim izvorima energije, povezanosti električnih i gasnih mreža i interkonektora.

Pojedini mediji na albanskom jeziku pišu da je Kosovo, sa zastarelim elektranama i bez prethodnih aranžmana za kupovinu energije na međunarodnim tržištima, jedino tokom leta imalo restrikcije struje, kao i da se te restrikcije nastavljaju u pojedinim delovima.