Varhelji: Za Evropsku komisiju Zapadni Balkan prioritet

Oliver Varheji
Izvor: Blic

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, a da su i Evropska komisija i vlasti u Beogradu spremne da rade na ubrzanju evropskog puta Srbije, prenosi Tanjug.

Varhelji je rekao da srpska vlada radi naporno da bi ostvarila napredak ne evropskom putu.

„Sada imamo jedinstvenu priliku za to, uz snažnu Vladu Srbije, koja je podržana snažnom parlamentarnom većinom. Spremni smo da pomognemo brži napredak i znamo da je Srbija spremna da se brže kreće”, kaže Varhelji.

On podseća da je EU bila uz Srbiju od samog početak pandemije koronavirusa, prvo kroz donacije zaštitnog materijala, respiratora, a da su prošle nedelje dogovorene i prve isporuke vakcina Fajzer za Srbiju i zemlje regiona iz programa EU.

”Srbija jako dobro stoji kada je reč o kampanji vakcinacije. Vi ste sa pravom ponosni na to. Obezbedili ste vakcine za vaš narod i podelili ih sa regionom. Na tome smo vam zahvalni”, zaključio je Vraheji.

Komesar za poširenje podseća da je EU u poslednje dve decenije uložila 450 miliona evra u zdravstveni sektor Srbije, pri čemu su izgrađene ili obnovljene 34 bolnice i obezbeđeno 280 vozila hitne pomoći.

On je zaključio da je za Evropsku komisiju, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, Zapadni Balkan prioritet.

”Budućnost Srbije jeste u EU zajedno sa celim regionom. Zajednička budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi je u našem zajedničkom interesu”, zaključio je Varhelji.