Varhelji: Za Zapadni Balkan 651.000 vakcina, Srbija prva pružila pomoć regionu

Oliver Varheji
Izvor: Blic

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je danas da će iz Evropske unije na Zapadni Balkan, uz pomoć Austrije, počev od maja, stići 651.000 vakcina "Fajzer", a kako je najavljeno u Briselu, Srbija bi trebalo da od maja do avgusta dobije 36.000 doza "Fajzera" iz progarama koji je finansirala EU, prenosi Tanjug.

Varheji se posebno zahvalio vlastima u Srbiji što su ”prve podelile vakcine u regionu”.

"To je bilo od velikog značaja i vrlo cenimo napore srpskih vlasti da brzo pruže pomoć partnerima na Zapadnom Balkanu", poručio je Varheji.

Na konfrenciji u Briselu, on je najavio da će EU, ovoga puta kroz isporuke vakcina protiv kovid-19 obezbeđenih iz programa EU za raspodelu vakcina, nastaviti da pomaže prijateljima na Zapadnom Balkanu.

"Stalo nam je do partnera, stalo nam je do Zapadnog Balkana i medicinska radika", kaže Varheji.

On objašanjava da će u naredne dve nedelje na Zapadni Balkna početi da stižu vakcine kompanije "Fajzer" koje su prvenstveno namenjene za zaštitu zdrvstvenih radnika i najugroženjih grupa.

Komesar EU navodi da su u dogovoru sa zemljama Zapadnog Balkana i u odnosu na postojeće potrebe, dogovorene količine vakcina za svaku zemlju regiona.

"Srbija je veoma napredovala u procesu vakcinacije, zato ima manju potrebu za obezbeđivanjem vakcina za zdravstvene radnike", rekao je Varheji.

On naglašava da je isporuka vakcina za Zapadni Balkan u potpunosti finansirana iz budžeta EU i to sa 70 miliona evra, koje je EU izdvojila za nabavku vakcina za Zapadni Balkan još prošle godine.