Vasoli: Nastavak dijaloga rešenje za prevazilaženje krize na severu Kosova

Besnik Vasoli
Izvor: RTK

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasoli ocenio je za Kosovo onlajn da je nastavak dijaloga Prištine i Beograda jedini način za prevazilaženje krizne situacije na severu Kosova.

"Mislim da trenutni događaji ne bi trebalo da prekinu ili odlože dijalog. Naprotiv, verujem da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da se intenzivira. S obzirom na najnovija dešavanja, evidentno je da postoji velika potreba da se ponovo potvrde osnove dijaloga, a to je korektan međusobni odnos", kaže Vasoli.

On smatra da bi u Briselu obe strane trebalo da se dogovore, a da građani normalno, bez menjanja tablica, putuju sa Kosova u Srbiju i obrnuto.

"Odluka Vlade Srbije da građani Kosova promene tablice automobila na granici sprovodi se već 10 godina. Iako je Kosovo zahtevalo da se to promeni, to se nikada nije dogodilo. Sada kada je uvedena mera reciprociteta, izgleda kao da će doći do rata. Zamislite rat za neke registarske tablice, to nema smisla. Srbija i Kosovo bi trebalo da povuku odluke o registarskim tablicama. Automobili sa kosovskim oznakama trebalo bi da putuju kroz Srbiju bez ikakvih dodatnih taksi ili promene tablica. Isto bi trebalo primeniti i na automobile sa srpskim tablicama", ističe Vasoli.

Poslednji razvoj situacije na Kosovu, prema mišljenju Vasolija ne ide u prilog normalizovanju odnosa, kome teže i Kosovo i Srbija. Ovakvi događaji zapravo pokazuju koliko su strane udaljene od konačnog dogovora, dodaje Vasoli.

"Iskreno, ovo je znak koliko smo daleko kada je u pitanju pomirenje, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira. Naš region je imao dovoljno krvoprolića i svi bi trebalo da učinimo sve da se to ne ponovi. Ovo je tako apsurdno, da nije tragično, moglo bi biti smešno. Ovo nikome neće pomoći, već će dodatno podeliti naša društva i sve nas vratiti sa puta razvoja, pristupanja EU i postajanja miroljubivih društava", zaključuje Vasoli.

Zoran
25. Septembar 2021.
Mnogo si ti ljukav Vasoli.
Petar
25. Septembar 2021.
A ne spominje Zajednicu Srpskih opstina
Shem
27. Septembar 2021.
Bravo Vasolli, kulturan i objektivan si covek! Ne treba ici u rat za neke limene auto-tablice! Ima 10 godina sto Kosovski gradjani placaju 20 evra kad idu u territoriju Srbije sa kosovskim tablicama, obe strane moraju da obe tablice prihvataju bez ikakvih provizija. A verovatno i bez helikoptera, aviona i tenkama za prokazivanje sile :)