Veber: Dijalog se vraća svojoj suštini, ali konačan dogovor je daleko

Bodo Veber
Izvor: Gazeta Express

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je da Zapad pokušava da fokus dijaloga Kosova i Srbije usmeri ka postizanju konačnog sporazuma, ali da se taj dogovor ne može očekivati u bliskoj budućnosti, prenosi Gazeta ekspres.

Veber je, komentarišući predlog Francuske i Nemačke o rešavanju kosovskog pitanja, rekao da tu ima mnogo dezinformacija. 

"Niko od nas nije video predlog, niti šta on sadrži. Ima mnogo dezinformacija", naveo je on.

Veber je, međutim, naveo da nema sumnje da postoji napor dve vodeće države u EU,  Francuske i Nemačke, uz podršku SAD, da daju pravac dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, pregovori Kosova i Srbije koje je vodio sam izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, uglavnom su bili fokusirani na bilateralna pitanja.

"To se, čini se, delimično menja, bar sa ovom francusko-nemačkom inicijativom, što znači da se dijalog vraća svojoj suštini“, rekao je Veber.

Međutim, prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija nisu blizu konačnog sporazuma.

"Mislim da ovo o čemu se trenutno razgovara ima veze sa krupnim pitanjima, ali izgleda da nema nikakvog pismenog predloga ili plana, a kamoli sveobuhvatnog dogovora. Ne mislim da su ovi razgovori ni blizu tome", rekao je Veber.

On je ocenio da će približavanje konačnog pisanog sporazuma biti nagovešteno tek diskusijom na mnogo višem nivou, između američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.