Veber: Kosovo bi učešće u dijalogu trebalo da uslovi viznom liberalizacijom

Bodo Veber 2
Izvor: Kosovo Online

Nemački ekspert za balkanska pitanja Bodo Veber kaže da bi Kosovo trebalo da uslovi učešće u pregovorima u Briselu promenom stava Francuske u vezi sa liberalizacijom viza i procesom proširenja za Zapadni Balkan, prenosi Gazeta Ekspres

Veber kaže da bi Pariz trebalo da sledi primer Nemačke u pogledu međusobnog priznanja kao dela konačnog sporazuma Beograda i Prištine i dodaje da bi predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo da "prestane da zloupotrebljava pitanje viza za stanovnike Kosova za unutrašnje političke proračune".

Veber je dodao da su razgovori o razmeni teritorija ojačali nemačku poziciju da je potrebna jasnost po pitanju statusa Kosova i da bilo koji modalitet smanjenog priznanja ne bi bio rešenje.

"Ovo je stav Nemačke godinama, a napori Tačija i Vučića da razmene teritorije pomogli su jačanju nemačkog uverenja da postoji potreba za razjašnjenjem pitanja statusa, što ne bi bilo obezbeđeno nikakvim smanjenim oblikom priznanja. Primer po uzoru na nemačko-nemački ugovor. Ali vrlo je dobro što je ova pozicija već javna", rekao je Veber.

Nemački stručnjak kaže da bi primer Nemačke trebalo da slede Francuska i Makron.

"Na kraju, Pariz i predsednik Makron moraju da slede primer. Predsednik Makron želi da Francuska preuzme vodeću ulogu u pregovorima, dok je istovremeno pokazao nedostatak posvećenosti evropskim vrednostima i principima, tačnije svojom podrškom razmeni teritorija 2018. i 2019. godine", dodao je Veber.

Miodrag iz Peći
24. April 2021.
E moj Bodo (tako su zvali moga oca Bogoljuba) nije Kosovo a ni Srbija ta da uslovljavaju bilo šta već EU velika lažljivica. Koliko puta su Severnu Makedoniju prevarili zbog potpisivanja Ohridskog Ugovora i promene imena i pitpisivanja PSP sa Eu. Makedonija i Albanija su prevareni. Kosovo je priznalo granicu sa CG koja uključuje na hiljade hektara kosovske teritorije i čemu se Kurti naročito protivio da bi dobili viznu liberalizaciju i nisiu je dobili jer se taj adut čuva za potpunog sprovođenja Briselskog Sporazuma sa sve ZSO sa izvršnim ovlašćenjima.
Živi bili pa videli.