Veber: Principi za dijalog koje je izložio Kurti, olakšaće EU i SAD resetovanje pregovora

Bodo Veber
Izvor: Kosovo Online

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu i stručnjak za Balkan Bodo Veber rekao je za Kosovo Onlajn da je izglasavanjem druge Kurtijeve vlade, aktuelna transformacija političkih elita na Kosovu postigla svoj prevremeni vrhunac, a koji će imati uticaj i na dalji tok pregovora između Kosova i Srbije o konačnom, sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu, kao što se moglo naslutiti iz ekspozea premijera Aljbina Kurtija.

Kako je naveo Veber, "četiri principa Vlade za buduće pregovore, što ih je Kurti izložio, na jednoj strani će olakšati EU i SAD resetovanje pregovora na jasnim principima prvobitnog okvira političkog dijaloga", i kako navodi tu misli na insistiranje na prihvatanju realnosti nezavisnost Kosova u datim granicama".

"S druge strane četiri principa imaju neke elemente koji teoretski mogu usložiti pregovore, kao što su insistiranje na suočavanje Srbije s prošlošću kao svojevrsni preduslov za pregovore, ali i na ratnoj odšteti. Ipak ja razumem paket principa i zahteva kao početnu, maksimalističku pregovaračku poziciju Prištine", rekao je Veber. 

Ja
25. Mart 2021.
To treba da vide svi oni koji znaju o njima 30 godina!!!! da nema kod terorista nista dobrog osim zla sila lazi na gomile nepravde kriminala korupcije mucenja i raznih ubistava !!!!!!!
Bojan
25. Mart 2021.
Koga u Srbiji briga sta ste izneli ti Veneru i Kurir?