Veber: Kurtijeva odluka o taksi jednaka je stavu SAD, ne vidim zašto se Grenel protivi

Bodo Veber 3
Izvor: Kosovo Online

Nemački analitičar i stručnjak za politička pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan Bodo Veber izjavio je da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da delimično ukine taksu u potpunosti u skladu sa američkom politikom i poručio da ne razume zašto je ta odluka neprihvatljiva za specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, prenosi Gazeta Ekspres.

Veber je u intervjuu za Gazetu Ekspres govorio o nedavnim političkim dešavanjima u Prištini, kao i o dijalogu sa Srbijom i najavom nove kosovske vlade o ukidanju takse.

Prema njegovim rečima, nedavna odluka Kurtija da delimično ukine taksu je odluka koja pokazuje racionalnost i dobru volju.

"Razumni gest dobre volje u ime vlade, trebalo je da pozdravi ne samo Brisel, već i Vašington. Zašto? Zato što je Kurtijeva odluka da delimično ukine taksu povezana sa dva uslova. Prvo, uklanjanje necarinskih trgovinskih barijera Srbije prema Kosovu. Taj zahtev je u potpunosti u skladu sa obavezama predviđenih CEFTA sporazumom i u duhu je Vučićeve ideje o takozvanom 'Mini- Šengenu', a Grenel tako nešto podržava, ako se ne varam", naglasio je Veber.

Dodao je i da su Kurtijevi uslovi u skladu sa insistiranjem američkog predsednika Donalda Trampa na pravednost u međunarodnim trgovinskim odnosima.

Kurtijev drugi zahtev, koji se odnosi na to da Srbija obustavi kampanju povlačenja priznanja Kosova, prema njegovim rečima, takođe je i zahtev zemalja KVINTE, među kojima su i SAD.

"Ne vidim nijedan razlog zašto bi Grenel trebalo da kritikuje potez kosovske vlade, osim ako nema neke neiskrene namere", ukazao je Veber.

Govoreći o politici kosovskog predsednika i premijera, Hašima Tačija i Aljbina Kurtija, naglasio je da postoji neusklađenost u spoljnoj politici, pošto se, kako je naveo, Tači protivi uključivanju EU u dijalog sa specijalnim izaslanikom, dok se Kurti, s druge strane raduje saradnji sa izaslanikom iz Brisela u pregovorima sa Beogradom.

Komentarišući nedavnu Tačijevu konferenciju nakon povratka iz Vašingtona, istakao je da je kosovski predsednik pregovore u Briselu proglasio mrtvim.

"Tači je na svojoj vanrednoj konferenciji u Prištini, posle posete Vašingtonu, bez usaglašavanja sa bilo kim, proglasio pregovore koje je vodio Brisel mrtvim. Pa, evropska perspektiva Srbije i Kosova povezana je sa tim pregovorima, a to znači da je vaš predsednik u osnovi proglasio mrtvim i težnje vaše zemlje da se pridruži Evropskoj uniji", ocenio je Veber.  

Takođe, govorio je i o Tačijevoj izjavi da je uvek vodio pregovore na transparentan način.

Veber je istakao da je prema informacijama "jedan od trojice lidera koji su učestvovali u pregovorima u Briselu, u martu 2018. godine išao po evropskim gradovima sa kartama u ruci za razmenu teritorija i podelu Kosova".

Prema njegovim rečima, Tači i njegov tim su na početku pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu 2017. godine bili spremni da povuku zahtev za punim formalnim priznanjem Kosova od strane Srbije.

"Možda grešim, ali nije mi poznato da je o tome raspravljano sa bilo kojom od relevantnih državnih institucija ili političara", rekao je Veber.

Ukazao je da Tačijevo trenutno delovanje sa Vašingtonom više liči ozbiljnoj kosovsko-ustavnoj krizi, nego spoljno-političkom problemu.

"Kada su u pitanju transatlantske razlike u pogledu Kosova, nažalost, neprimereni politički pritisak Trampove administracije nije nešto novo za Kosovo. Ali prethodna vlada i vladajuća koalicija pokazali su da je takav pritisak podnošljiv. S druge strane, Kosovo ima pravo da bude nezadovoljno nestabilnošću i slabostima EU. I ja sam. Ali ulazak i u takvu EU više je u interesu Kosova nego što je dogovaranje s Trampovom administracijom", ocenio je Veber.

Kako je naveo, Kosovo će moći da utiče na dijalog sa EU ako zastupa principijalan politički stav i ako insistira na originalnom okviru i principima dijaloga da Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova i da je vreme promena granica na Balkanu prošlo.

Pored toga, Veber je istakao da bi Kosovo trebalo da se predstavi jedinstveno umesto haosa političkih aktera.

Dodao je i da kosovska vlada mora definisati svoju pregovaračku poziciju, počevši od pregovora o principima, insistirajući na definisanju političkog dijaloga.

"Ne treba slušati nikoga ni u Vašingtonu ni u Briselu. A ustavno pitanje mora da se postavi, ko pregovara u ime Kosova", ocenio je Veber.

Istakao je da bi vlada trebalo da bude zainteresovana i za postizanje dovoljne većine sa opozicijom prilikom odobravanja budućeg sporazuma sa Srbijom,a  što se tiče odnosaa Kurti-Tači oko toga ko bi trebalo da vodi pregovore, Veber je podsetio na presudu Ustavnog suda Kosova kojom je premijer ovlašćen da vodi pregovore.

"Ako se ne grešim, Ustavni sud Kosova odredio je da dijalog treba da vode premijer i vlada. Tom odlukom je predviđena i uloga predsednika, to ga sigurno nije ovlastilo da deluje samostalno, a kamoli da donosi odluke", zaključio je Veber.  

 

Drago
09. Mart 2020.
Ovaj ili je pijan ili ne zna šta lupa