Veber: Grenel ne razume suštinu konflikta Kosova i Srbije

Bodo Veber 3
Izvor: Kosovo Online

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber smatra razumnom odluku Aljbina Kurtija o delimičnom, postepenom ukidanju takse na srpske proizvode, i kritikuje stav Ričarda Grenela koji je napao tu Kurtijevu nameru.

U razgovoru za Kosovo Onlajn Veber je ocenio da to što je premijer Kurti odlučio da delimično suspenduje takse svakako predstavlja gest dobre volje.

Nakon reakcije Ričarda Grenela mnogi smatraju da je reč o obračunu SAD i Nemačke? Kako vi gledate na to?

- To što je Kurtija takozvani izaslanik Grenel napao, umesto da pozdravi hrabar korak, ponovo pokazuje da Grenel, koji insistira na tome da je isključivo fokusiran na ekonomiju, niti razume suštinu konflikta između Kosova i Srbije, niti političkog dijaloga, niti ima dobre namere. Nemački pristup, koji podržava većina u EU, baziran je na principima i fokusiran na sveobuhvatno rešenje. U tom smislu, ovde ne postoji neki obračun, ali postoji transatlantski konflikt. Činjenica da je predsednik Vučić, umesto da pozdravi gest premijera Kurtija, glatko odbacio potez Prištine, ponovo pokazuje da mu izvorni cilj nije postizanje sveobuhvatnog sporazuma i trajni mir i stabilnost na Balkanu, nego pokušaj iskorišćavanja nejedinstva Zapada. Očigledno je da isto važi i za predsednika Tačija.

Šta bi po Vama trebalo da bude sledeći Kurtijev potez?

- Nisam ja ničiji savetnik, pogotovo ne političara na Balkanu. Generalno, razgovore o ukidanju, odnosno suspenziji taksi, trebalo bi vratiti u okvir koji je postojao pre nego što su razgovori prošlog juna zapali u ćorsokak, posle nemačko-francuskog samita u aprilu u Berlinu. Taj okvir je podrazumevao razgovore o resetovanju pregovora, odnosno dogovor o definisanju pregovaračkog okvira, počevši sa definisanjem principa i cilja pregovora.

misterNO
01. Mart 2020.
Gospodin Grenel ne razume suštinu konflikta Kosova i Srbije ali zato gospodin Bodo razume. Ne bi da bude ničiji savetnik ali bi da ipak kaže. Ne valjaju Vučić i Tači ali je Kurti odličan. Gospodin Veber me podseća na čuveno pitanje upućeno Romu:“ Ko bi trebao da bude sledeći predsednik Srbije“? – „Ne znam kume, ja se ne mešam u politiku ali mi se čini da onaj Kusturica nije loš čovek“!😂😂😂