Veber: Mogerini, Grenel i Bolton pravili štetu u vezi s Kosovom, priča o inovativnim rešenjima nebulozna

bodo veber
Izvor: GazzetaExpress

Nemački politički analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber za Kosovo Onlajn navodi da se dolaskom na vlast Džoa Bajdena u SAD, nakon četiri godine podrivanja transatlantskih veza od strane Trampove administracije, otvara ponovna mogućnost tesne saradnje između SAD i EU na Zapadnom Balkanu.

Veber ističe da je tokom poslednje tri decenije dokazano da se strukturalni problemi i konflikti u regiji najbolje mogu rešavati zajedno.

"To je još važnije danas kad su na unutrašnjem planu, u SAD i Evropskoj uniji, demokratije u krizi, a što ozbiljno šteti njihovoj globalnoj ulozi, kao što smo videli u pregovorima između Kosova i Srbije. Prvo kroz delovanje bivše visoke predstavnice za spoljnu politiku Mogerini, pa onda Trampovog izaslanika Grenela. Ali, pre i kroz Boltonovo zagovaranja opasne ideje razmene teritorije, tako da je njegova izjava "da bi bila greška da Bajden prepusti Balkan EU" poprilično licemerna", navodi Veber.

Veber ističe da je bitno i da "nova saradnja Vašingtona i Brisela, tu posebno Berlina, ali i Pariza, vodi do potrebnog resetovanja pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu, baziranom na prvobitnim principima političkog dijaloga koji su omogućili njegovo etabliranje 2012/13.

"Mi pregovore o pravom, samoodrživom sporazumu dosad uopšte nismo imali. Verujem da se prvi telefonski poziv između predsednika Bajdena i kancelarke Merkel može čitati iz te perspektive, kao i nedavni sastanak predsednika Vučića i Makrona, mada nebulozna priča o "inovativnim rešenjima" malo podseća na Vučićevo političko spinovanje iz poslednjih četiri godine, za koje, verujem, više neće biti prostora", naglasio je Veber.

Miodrag iz Peći
04. Februar 2021.
Jedan od niza tzv. Prijatelja Kosova koji žele da se kosmetski Gordijev čvor nikada ne razmrisi ili preseče. Svi oni od Trampa, Makrona, Boltona, Mogerinijeve, Grenela su više postigli u politici i životu od tebe. Politički zombi koji bi sve da dovede u svoje stanje.
Bajden neće nasesti na takve nebuloze. Podela kao model će ubrzo biti model za rešenje kiparsnkog problema, a, onda niko neće moći sprečiti podelu KiM i BiH tj. ostajanja severa od reke Ibar i to opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić i odvajanje Republike Srpske od BiH.