Veber: Očekujem oštriji stav nove nemačke vlade prema Srbiji

Veber:Očekujem oštriji stav prema Srbiji
Izvor: Klan Kosova

Nemački stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je za Kljan Kosova da od nove nemačke vlade očekuje oštriji stav prema Srbiji.

"Očekujem i da nova vlada Nemačke zauzme mnogo oštriji stav prema Srbiji i autoritarnoj transformaciji Vučićevog režima, uz nastavak iste politike prema Prištini kao i vlada Merkelove. Iako to ne znači da je Berlin zadovoljan svime što radi vladajuća koalicija na Kosovu", rekao je Veber.

On je kazao i da će nova nemačka vlada biti najsnažniji zagovornik Kosova u EU, kao I da će biti jedinstvenija u ukidanju viza za građane Kosova.

"Nova koalicija, za razliku od prethodne, koja je generalno podržavala viznu liberalizaciju, ali sa ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom koji dugo igra dvostruku igru, biće jedinstvenija u podršci liberalizaciji viza za Kosovo i jači advokat za nju u okviru EU“, rekao je Veber.

On je izrazio i očekivanje da će se nova vlada snažnije zalagati za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Očekujem od nove vlade da se snažno založi za deblokadu izgleda za članstvo u EU i da se ozbiljno angažuje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji već nekoliko godina blokira proširenje EU”, rekao je Veber.

Ukoliko Francuska prihvati zemlje Zapadnog Balkana I EU će imati veći uticaj na Srbiju, ali I da će se dijalog ozbiljnije shvatiti.

"Samo ako se otkloni francuska prepreka, EU će ponovo imati poluge protiv Srbije i tek tada možemo videti ozbiljan nastavak pregovora Kosova i Srbije, koji su trenutno de fakto mrtvi", smatra on.