Veler: Zemljištem srpskih crkava na Kosovu treba da upravljaju institucije Prištine

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Kosovske institucije treba da upravljaju imovinom srpskih manastira i crkava, smatra pravnica i istraživač Univerziteta u Kembridžu Nora Visoka Veler.

Veler je za RTK rekla da je odluka kosovskog Ustavnog suda u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani trebalo da bude sprovedena ranije, jer Kosovo mora da dokaže da je "država koja primenjuje svoje zakone".

Međutim, smatra i da problem postoji u upravljanju tim zemljištem u budućnosti.

"Ono što sada treba da se uradi, je da se razgovara o upravljanju ovim zemljištem, šta će se na njemu raditi. Jer crkva i sada na zemljištu koje poseduje, proizvodi vino, razne stvari, ali niko ne zna koliko i šta se tu radi, jer je crkva potpuno zatvorena", tvrdi Veler.

Zato navodi da bi trebalo uspostaviti "otvorenu komunikaciju" crkve i lokalnih i centralnih vlasti Kosova.

"Vrata se više ne mogu držati zatvorena i nema potrebe da se komunicira preko različitih ambasada", dodala je ona.

Govoreći o objektu koji je izgrađen na imanju Prištinskog univerziteta, ona je kazala da se taj objekat ne može nazvati crkvom, jer je "izgrađen na nasilan i nezakonit način", te se ne smatra objektom koji ima bilo kakvu vrednost, već kao "simbol metoda koje posle Miloševićevog režima treba da zauzmu što više teritorije".

"To nije crkva, to je objekat koji predstavlja nasilje 90-ih, i više od toga. Naravno, iz SPC mogu da tvrde da je crkva, ali šta ova crkva može da predstavlja? Da li se tu desilo nešto istorijski važno? Jedina činjenica koja se desila je da je izgrađena u vreme kada je postojao nasilni režim iz Srbije", kazala je Veler.

Zbog toga navodi da cilj SPC nije samo zaštita objekata, već, prema njenim rečima, "stvaranje srpskog identiteta u svim zemljama u kojima postoje srpske pravoslavne crkve".

Kaže i da je glavni problem to što su srpske crkve na Kosovu zaštićene u Unesku kao teritorije Srbije, jer ta međunarodna organizacija ne priznaje Kosovo i tretira te objekte "kao da su na teritoriji Srbije".

"Jedan od najvećih promašaja Kosova poslednjih godina je pasivnost prema pitanju članstva u Unesku. Zaista ne razumem zašto poslednjih godina ništa nije urađeno u vezi sa tim", rekla je Veler.

Tvrdi i da je "tokom rata uništavano kosovsko nasleđe".

"Došlo je do sistematskog uništavanja svake istorije, osim srpske. A, to najbolje dokumentuju dva američka istraživača koji su takođe bili svedoci, na suđenju Miloševiću. A tu je i dokumentacija Kosova", rekla je Veler i dodala da je dokumentovanje uništavanja kulturnog nasleđa veoma važno nacionalno pitanje.

Povodom najava da će Kosovo podneti tužbu za genocid protiv Srbije, ona je rekla da u Prištini moraju da se nauče diskretnosti, da zaključke ne donose brzo i da ih ne objavljuju.

"Stalno pričamo šta ćemo, kako ćemo, kako ćemo tužiti Srbiju... Sa druge strane, Srbija dolazi prva u Savet bezbednosti UN i tuži nas ili pokušava da sudi za slučajeve koji nismo uradili", rekla je Veler.