Velika akcija Izraela u Pojasu Gaze – deset poginulih, Islamski džihad odgovorio sa preko 70 raketa

Gaza
Izvor: Telegrafi

Najmanje deset osoba je poginulo, a 44 ranjeno kada su izraleske snage bombardovale Pojas Gaze, saopštili su tamošnji zdravstveni zvaničnici, prenosi RTS.

Islamski džihad navodi da je u odmazdi na centralni i južni Izrael ispaljeno više od 100 raketa, dok izraelsko ministarstvo navodi da je ispaljena 71 raketa. 

Egipatska državna televizija prenela je da Kairo želi da posreduje između dve strane.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc unapred je odobrio poziv za 25.000 rezervista nakon bombardovanja Gaze, prenosi B92.

Oglasile se sirene u izraelskim gradovima, a opština Tel Aviv saopštila je da otvara javna skloništa po uputstvima vojne komande. Rakete koje su večeras lansirane iz Gaze još nisu usmerene na Tel Aviv, preneo je dnevnik "Tajms of Izrael".

Islamski džihad preuzeo je odgovornost za večerašnje raketiranje južnog i centralnog dela Izraela iz Pojasa Gaze i naveo da je ispaljeno više od 100 raketa.
Njihov portparol je rekao da ta organizacija preuzima odgovornost za večerašnje raketiranje gradova u južnom i centralnom Izraelu i upozorio da je to "samo početak odgovora" na ubistvo komandanata grupe Tajsera Džabarija.

Izraelska vlast danas je izdala upozorenje o mogućim raketnim udarima Palestinaca na izraelske gradove.

Tokom dana tim povodom oglasile se se sirene u centralnim i južnim oblastima zemlje, prenosi Rojters.

U svom prvom javnom obraćanju od kako je ranije danas potpisao pokretanje operacije "Zora" u Gazi, izraelski premijer Jair Lapid je rekao da će bitka potrajati koliko god je potrebno i da vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada iz Gaze na Izrael.

Govoreći nekoliko sekundi nakon što je Islamski džihad počeo da ispaljuje rakete na Izrael, on je kazao da Izrael nije zainteresovan za širu vojnu kampanju, ali se ne plaši da je sprovede ako bude potrebno.

"Pre otprilike četiri sata Izraelske odbrambene snage u saradnji sa Izraelskom bezbednosnom agencijom napale su ciljeve Islamskog džihada u Gazi. Među ubijenima su bili i Tajsir al-DŽabari, jedan od dvojice najviših komandanata Islamskog džihada, kao i ćelija koja se spremala da pokrene protivtenkovski raketni napad na Izrael", istakao je Lapid. 

Prema njegovim rečima, direktiva koju su snage bezbednosti dobile je bila jasna: Izrael neće sedeti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima.

"Istovremeno, nećemo prihvatiti nikakve ultimatume u vezi sa operacijama Izraelskih odbrambenih snaga i snaga bezbednosti, uključujući i druge frontove. Biće uhapšeni svi koji treba da budu uhapšeni. Svaki pokušaj nanošenja štete civilima ili vojnicima naići će na oštar odgovor", poručio je Lapid.

On je naveo da su današnje aktivnosti u Gazi učinjene protiv konkretnih pretnji koje su poremetile svakodnevnu rutinu u južnom delu Izraela.

"Izrael je izveo preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne pretnje. Mi se ne sukobljavamo sa narodom Gaze", naglasio je Lapid i dodao da će Izrael uraditi šve što je neophodno da odbrani svoj narod.

Egipat posreduje između Izraela i Palestinaca kako bi sprečio eskalaciju nakon izraelskog udara na pojas Gaze, izvestio je danas državni televizijski kanal.

Takođe, u gradu Hebronu nakon izraelskih udara na pojas Gaze izbili su protesti. Na snimcima se vidi kako judi pale gume.

Izrael je ranije danas saopštio da mete koje su gađane pripadaju Islamskom džihadu, manjoj od dve glavne militantne grupe u Gazi. Operacija je dobila naziv "Zora".

Producent CNN u Gazi video je kako medicinski radnici iznose dva tela iz zgrade koja se zove Toranj Palestina, a koja je pogođena u jednom od napada. 

Palestinski zvaničnici saopštili su da je u napadima ubijeno najmanje osam osoba, a ranjeno 40, javio je AP, dok je izraelska vojska saopštila da je gađala ciljeve u Gazi, nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata Basama al Sadija.

Prema njihovim podacima u udarima je poginulo 15 osoba.

U saopštenju Islamskog džihada navodi se sledeće: "Neprijatelj je počeo rat, nišaneći naše ljude, i mi imamo dužnost da branimo nas i naš narod, te da ne dozvolimo neprijatelju da mu prođu ove akcije".

U pojasu oko Gaze proglašena je "specijalna situacija", saopštila je Vojska Izraela.

Jedan od komandanata palestinskog pokreta Islamski džihad ubijen je u izraelskim udarima, saopštio je danas zvaničnik ove militantne grupe.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je gađala ciljeve u Gazi, nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata, Basama el Sadija, prenosi Rojters.

Lidera palestinskih militanata Sadija su ranije ove sedmice uhapsile izraelske snage tokom napada na grad Dženin na Zapadnoj obali.

Nakon tog hapšenja, Izrael je zatvorio sve prelaze u Gazi kao i neke obližnje puteve strahujući od odmazde palestinske militanata čije uporište je u Gazi.