Veselji hteo da izbegne hapšenje i predložio predaju

Veselji u Hagu
Izvor: Kosovo Online

Dve nedelje pre nego što ga je Specijalni sud uhapsio i poslao u Hag na suđenje, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao je da će se dobrovoljno predati i da ne bi trebalo da bude naloga za hapšenje, ako njegova optužnica bude potvrđena, prenosi Koha.

Prema dokumentu koji je Specijalni sud objavio u vezi sa nalozima za hapšenje, Veseljijev branilac Ben Emerson zatražio je od tužilaštva da se, ukoliko optužnica protiv Veseljija bude potvrđena, uopšte ne izdaje nalog za hapšenje, jer će se njegov klijent dobrovoljno predati.

Emmersonovo pismo je dostavljeno 21. oktobra, pet dana pre potvrđivanja optužnice i dve nedelje pre nego što su Veselji i drugi poslati u Hag.

U pismu advokata se navodi i da ne postoje dokazi koji mogu opravdati stav da će Veselji pobeći ili da će uticati na svedoke.

Emerson je, takođe naveo, i da  je Veselji poznata javna ličnost koja živi sa porodicom u Prištini i zauzima nekoliko javnih političkih funkcija, koje eliminišu svaki rizik od bekstva.

Veselji je zajedno sa Hašimom Tačijem i Redžepom Seljimijem poslat u Hag 5. novembra. Dan ranije sud u Hagu uhapsio je i Jakupa Krasnićija. Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.