Veselji: Sa Gazivodama i Trepčom nema trgovine, slaba vlada je dijalog vratila unazad

Kadri Veselji
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je u Južnoj Mitrovici da se o Gazivodama i Trepči ne razgovara u okviru dijaloga sa Srbijom, javlja Indeks Onlajn.

“Napredak možemo postići samo kroz zdravu privatnu ekonomiju, ali i kroz industrijske gigante koje imamo. Ni Trepča ni Gazivode nisu za trgovinu”, rekao je Veselji.

Za ekonomski razvoj, za perspektivu, za dobrobit građana, da, ali ne i za pregovaranje sa Srbijom i ni sa kim drugim, dodao je on.

Veselji je dodao da je najveća greška trenutne vlade to što je u Vašingtonu preusmerila pitanje sporazuma.

“Od konačnog sporazuma, kojim bi se Srbija i Kosovo konačno složili, počeli su da razgovaraju o meni nerazumljivim pitanjima, poput jezera Gazivode. Jezero Gazivode je u vlasništvu države Kosovo”, ocenio je lider DPK.

U razgovoru sa građanima, Veselji je rekao da bi trebalo da dođe do finalizacije procesa dijaloga uz uzajamno priznavanje dve zemlje.

Ali, prema njegovim rečima, ako su pitanja poput Gazivoda i Trepče na stolu, onda tamo nema o čemu da se razgovara.

“Ako vlade na Kosovu počnu jednom da razgovaraju o Gazivodama, zatim o Trepči, a zatim i o određenim segmentima ekonomije, onda razgovor i dijalog gube smisao. Nema teritorije, nema Gazivoda, nema Trepče, o kojima Kosovo može da razgovara sa nekim. Kosovo treba da ima vođstvo da bi prevazišlo teške situacije koje ponekad slabo rukovodstvo može  stvoriti na Kosovu. U Beloj kući u Americi ideja je bila da se ide na konačni sporazum koji određuje budućnost zapadnog Balkana, a ne ograničavanje na dokument u kome se razgovara o Gazivodama”, rekao je Veselji.

Veselji je poručio da 12 godina, koliko je DPK bila na vlasti, nikada nije dozvolio da se razgovara o kosovskim resursima.

“Na vlasti smo bili 12 godina i nismo prihvatili nikakvu milostinju niti bilo koji sporazum koji bi naštetio Kosovu. Nikada to nećemo prihvatiti, bez obzira gde se nalazimo, na vlasti ili u opoziciji”, zaključio je Veselji.