Viola fon Kramon: Kosovu neophodna stabilna vlada koja će nastaviti dijalog sa Srbijom

Viola fon Kramon
Izvor: privatna arhiva

Nemačka poslanica iz redova Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon smatra da je Kosovu neophodna stabilna vlada, koja će nastaviti dijalog sa Srbijom, bez obzira na pobednika izbora 14. februara, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako je naglasila, sledeća kosovska vlada mora imati jasnu viziju kako treba da izgleda kompromis sa Srbijom.

Takođe, kaže da od portugalskog predsedavanja EU očekuje ubrzavanje liberalizacije viznog režima za Kosovo.

"Nadam se da će se portugalsko predsedavanje pozabaviti pitanjem liberalizacije viza. Nažalost, nemačko predsedavanje nije donelo konačnu odluku, ali mogu vas uveriti da su stvari krenule napred. Velika je nesreća što još uvek nema konačne odluke i sve zavisi od Saveta, ali nadamo se da se ove godine stvari mogu pomeriti napred", dodala je poslanica Zelenih u EP.

Na konstataciju da deo javnosti smatra da Kosovo neće dobiti viznu liberalizaciju do 2022. godine, zbog neefikasne borbe protiv korupcije, Kramon ističe da je potrebno da vlast bude posvećena tom pitanju.

"Kosovske vlasti moraju da pokažu posvećenost u borbi protiv korupcije, jer su zabrinutosti država članica legitimne i narod Kosova to vrlo dobro zna. Dakle, ako vlasti mogu dokazati da zaista pokušavaju da se izbore sa ovim problemima, može se izbeći dalje odlaganje liberalizacije. Vlada bi trebalo da pokuša da iskoristi  diplomatsku moć i dokaže ostalim državama članicama da ne treba da brinu o tome da što če građanima Kosova biti omogućena bezvizna putovanja", ističe Kramon.

Po rečima Kramon, administracija Džozefa Bajdena svakako će uticati i na dijalog Beograda i Prištine, a ocenjuje da sporazuma neće biti, bez kompromisa na obe strane. 

"Mnogo zavisi od Kosova. Izbori dolaze i vreme će pokazati ko i kako može formirati vladu, ali nadamo se da ovo neće potrajati dugo nakon izbora. Da bi se održao kontinuitet dijaloga, Kosovu je potrebna stabilna vlada. Potreban je stabilan mandat, a pregovarački tim treba da se konsultuje sa svim političkim akterima. Mora da im bude jasno šta žele i koji ustupak su spremni da naprave, jer neće biti sporazuma bez kompromisa. Optimista sam u vezi sa Bajdenovom administracijom, ona sigurno može dovesti do pozitivnih promena. Međutim, bilo bi naivno smatrati da će dijalog Srbije i Kosova biti glavni prioritet nove administracije, posebno u prvim mesecima. Najvažnije pitanje je da li su Kosovo i Srbija posvećeni postizanju sporazuma, Vašington može samo pomoći da se postigne i očuva sveobuhvatno rešenje", zaključila je Kramon.