Viola fon Kramon: ZSO je složeno pitanje, Vašingtonski sporazum bio pod znakom pitanja od početka

Viola fon Kramon
Izvor: privatna arhiva

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani je pre nekoliko dana navela “da bi trebalo razmotriti delove Briselskog sporazuma, kao i Vašingtonski sporazum”, a izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je za Kosovo Onlajn da je “takozvani Vašingtonski sporazum bio pod znakom pitanja u trenutku potpisivanja”.

"Njegova svrha nije bila da donese stabilnost na Balkan, to je uglavnom bio PR potez gospodina Grenela. Neke od tačaka sporazuma mogu biti važne i vredne, ali uopšte nemaju pravni efekat. Zajednica srpskih opština je složeno pitanje i na njega se mora odgovoriti, ali definitivno ne u ishitrenoj deklaraciji, koju nisu videle strane u procesu ”, navele je Viola fon Kramon.

Ona je dalje navela da “Vašingtonski sporazum takođe ima neke tačke koje su vrlo problematične, naročito prihvatanje Jerusalima kao prestonice Izraela”. 

“Evropska unija je veoma posvećena međunarodno prihvaćenoj odluci, glavni grad Izraela je u Tel Avivu. Srbija kao zemlja kandidat za EU i Kosovo kao potencijalni kandidat obavezali su se da će svoju spoljnu politiku uskladiti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, stoga ne bi trebalo da imaju svoje ambasade u Jerusalimu, što bi kršilo međunarodno pravo”.