Više od mesec dana od uredbe CBK, Zapad nezadovoljan Vladom Kosova

Vlada Kosova.jpg
Izvor: Reporteri

Od 1. februara stupila je na snagu nova uredba Centralne banke Kosova o zabrani dinara, što je izazvalo nezadovoljstvo i rekacije međunarodne zalednice da se ta mera odloži kako bi se građani lakše prilagodili, prenosi Reporteri.

Evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao je kosovsku i srpsku stranu na sastanak u Briselu, ali potpredsednik vlade Kosova Besnik Bisljimi nije pristao da ode na ovaj sastanak, uz obrazloženje da to pitanje nije u okviru dijaloga. U Brisel su upućeni predstavnici CBK, dok je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Iako je izaslanik Lajčak ocenio je sastanak u Briselu kao važan korak, s obzirom na to da su prvo održani odvojeni sastanci, a potom i zajednički, i upozorio da ima mnogo znakova pitanja i da bi ih u budućnosti moglo biti više.

S druge strane, iz CBK su saopštili da na sastanku u Briselu nije bilo reči o regulativi ove institucije, ali da je izneta zabrinutost u vezi sa uticajem koji ta odluka može imati na građane Srbije u pogledu načina prenosa novca.

O dinaru, u četvrtak, 29. februara, ponovo se oglasio američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer, koji je pojasnio da njegova zemlja ne traži da Kosovo zadrži dinar, ali da nisu zadovoljni načinom na koji se sprovodi ova uredba CBK.

"Slažemo se da dijalog nije apsolutno neophodan za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova. Ali kao što smo ja i zvaničnici američke vlade rekli, mi ne osporavamo odgovornost autoriteta Centralne banke Kosova. Ne pokušavamo da zaštitimo dinar, američka vlada ne zauzima stav o valutama koje kruže na Kosovu. O tome treba da odluče vlasti na Kosovu. Zabrinuti smo jer to dovodi u pitanje dijalog. To je nešto što smo u više navrata iskazivali i smatramo da su razgovori u okviru dijaloga potrebni. Naša zabrinutost ima veze sa načinom na koji se odluka sprovodi i efektom koji ima na manjinske zajednice", rekao je Hovenijer prošlog četvrtka na sastanku sa novinarima.

Hovenier je govorio i o partnerstvu Kosova i SAD i istakao da je jasno da je njegova zemlja nezadovoljna Kurtijevom vladom.

Čak je i Stejt department SAD saopštio da razgovori u Briselu o odluci Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu, "hitno moraju da se nastave".

"Dijalog kojim posreduje Evropska unija je pravi kanal za rešavanje pitanja normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je portparol Stejt departmenta.

Povodom odluke o dinaru, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je prošle nedelje da nije bio upoznat sa odlukom CBK da napravi tranzicioni period za potpuno ukidanje dinara.

"Centralna banka je 28. decembra prošle godine donijela ovu odluku i dobro su prošli. Nisam imao pojma ni o ovoj odluci ni o izradi ovog pravilnika. Sve je teklo u najboljem redu i bez problema i sredinom januara, neposredno nakon što su pripreme tekle, predsednik Srbije Vučić je upozorio region i Evropu da će se od 1. februara desiti katastrofa kada dinar bude isključen. A onda je počeo pritisak na mene, kada je Vučići progovorio. Ne isključujemo dinar, na Kosovu možete imati dinare, ali sredstvo plaćanja je evro, po Ustavu može biti samo jedna valuta", poručio je Kurti.

Centralna banka Kosova najavila je da će se odluka o novoj uredbi sprovoditi kroz prelaznu fazu ne duže od tri meseca i pripremila plan plan od 10 tačaka.