Vitia: O odlaganju izbora odlučićemo na osnovu preporuke struke

Arben Vitia.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Ministar zdravlja Arben Vitia kaže da će odluka o eventualnom odlaganju lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar biti doneta ako to preporuče stručnjaci, prenosi Ekonomija onlajn.

Vitia je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da se svakodnevno dobijaju analize Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, ali da nema preporuka o izborima. 

Naveo je da će se o svakoj odluci Nacionalnog instituta za javno zdravlje raspravljati i da će se svaka odluka poštovati.

Napomenuo je da je u poslednjoj sedmici avgusta zabeležen ogroman porast broja novozareženih koronavirusom i naglasio da će se nadležni pobrinuti da se poštuju postojeće mere u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i da neće biti popuštanja mera sve dok je situacija i dalje izuzetno ozbiljna.

Vitia je rekao da je ovih dana zabeležena blaga tendencija pada slučajeva obolelih od kovida 19. 

"Epidemiološka situacija u poslednja tri dana imala je silazni trend, i dalje je krhka i još uvek nestabilna, ali daje nadu da je to faza smirivanja”, kaže Vitia. 

On, međutim, navodi da je teška situacija u bolnicama, da je 1.200 pacijenata hospitalizovano, dok je većina na terapiji kiseonikom, a da će ovih dana biti zaposleno još 422 zdravstvena radnika zbog povećanja obima posla. 

Povodom vakcinacije trećom dozom, Vitia je rekao da će biti dovoljno zaliha cepiva u trenutku kada bude preporučena treća doza. 

Podsetio je da svakog ponedeljka stiže kontingent vakcina i naveo da su počeli pregovori o isporuci milion vakcina za narednu godinu.
 

Miodrag iz Peći
08. Septembar 2021.
Kako je ministar zdravstva ujedno i kandidat Samopredeljenja za gradonačelnika Prištine biće ili neće biti izbora u zavisnosti od rejtinga Samopredeljenja i Vitaje. Preko 300 mrtvih za dve nedelje je porazno i za vladu i samog ministra.