Vlasi: Bolje da ustoličenje Porfirija ne bude u Pećkoj patrijaršiji

Azem Vlasi
Izvor: N1 Info

Advokat Azem Vlasi u izjavi za Kosovo onlajn poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj Patrijaršiji, kako se to po tradiciji simbolično čini, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Vlasi ocenjuje da je "Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori", gde je, kako kaže, od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj.

“S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati”, zaključuje Vlasi.

Poslednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podele koje postoje u ovoj zemlji, a koje nisu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susedstvu. 

“Crnogorska javnost je ogorčena na činjenicu da Srpska pravoslavna crkva tamo više igra političku ulogu, ona negira državnost Crne Gore, njihov nacionalni identitet i naravno da to podstiče nezadovoljstvo kod Crnogoraca. Mislim da je mnogo bolje da se crkva vrati svojoj funkciji, kao verska zajednica, a ne kao politička institucija. To je izazvalo veliki raskol između državnog rukovodstva Srbije i crnogorskog etničkog korpusa, bez obzira što premijer i jedan potpredsednik vlade sa albanskim imenom pokušavaju da igraju ulogu koja im je nametnuta, jer ta vlada je proizvod parlamentarne većine od jednog glasa u Crnoj Gori, aminovana je od strane pokojnog mitropolita Amfilohija, a to iritira većinsku Crnu Goru”, navodi Vlasi. 

On ne osporava značaj Srpske pravoslavne crkve, ali istovremeno podseća na opseg njenog delovanja.  

“Uloga crkve bi trebala biti pomiriteljska, a ne da svađa ljude. Ne znam koja je to verska ceremonija gde popovi pevaju pesme “Da se vojska na Kosovo vrati”, to nas podseća na nešto što smo videli pre 30-ak godina, što je naslutilo mnoga zla koja su se posle i desila. To je izazvalo, sasvim opravdano nezadovoljstvo i na Kosovu kod Albanaca, Srpska pravoslavna crkva se na taj način pokazuje više kao instrument vlasti Srbije, nego kao verska zajednica, koja treba da deluje smirujuće, da ne podstiče i ne podgreva podele, već naprotiv”, ističe Vlasi.

Ja
07. Septembar 2021.
Kosovo je srbija i to je njihova zemlja to se nemoze spreciti niti ljudsko pravo u svojoj zemlji sto pripadaju!!!!
Toma
08. Septembar 2021.
Kosovo je nezavisna drzava i nema Srbistan da se minesa
Aleksandar
07. Septembar 2021.
Ne odlucujete vi o tome, suvise ste mali
zabeli ks
07. Septembar 2021.
Dovolno mali da završimo započeto 2004 godine
Lio
07. Septembar 2021.
Bravo Azem Vllasi
Rados
07. Septembar 2021.
Ustolicenje bice u Peci u Pecku patrijasiju i to uskoro i to nemoze niko da spreci.Srbija i SPC su jaki .
Vi tu ste mali i jadni nemozete nista uraduti.Ceo svet to vidi i gleda.Uskoro u Peci.A ti Lio samo vici bravo a Srbija ide pravo ne pita ni vas ni nikog.ha ha ha.
Miodrag iz Peći
07. Septembar 2021.
Eto, u kom grmu leži zec. Udružili se "Bivši" od Vlasija, Mila, Čanka inažalost moga Vuka kome je njegova Danica razbil flašu vina dečanskoga o glavu, za trepezarijskim stolom isped slike Miluća od Mačve, zbog njegovih komunističmkih zabluda o SPC. Pre toga ga je ošamarila kada ju je zvao da igraju u komuističko Kozaračko Kolo povodom demonstracija '68. i teeći put će ako Bog da zbog sličnih nebuloza Vlasijevih. Titov omladinac, Gadafijev pašenog osilio se da uređuje srpsku crkvu čiji su kanoni stari osam vekova. I nije krunisanje srpskog pateijarha u pećkoj patrijaešiji simbolično već glavno i bez njega ni jedna kruna dal' patrijarha, dal' kralja ne važi.
Pisao sam već da su dešavanja u Crnoj Gori samo pikazna vežba za ustoličenje patrijarha Porfirija u Peći. Prvo je Kurti bio za to da on bude pokrovitelj a sada isturaju Vlasija da tako nešto nezamislivo predloži ali u hramu Svetog Save koji ne zna da se kao i u središtu mitropolije crnogorsko primorske i nigde drugo ne mogu krunisati mitropoliti i crnogorski kraljevi tako se nigde drugo ne mogu krunisati srpski patrijarsi i kraljevi. Jučeranji, pinavljam, žele da se nešto pitaju i ako su odavno bačeni na smetlušte istorije.
Za ovu priliku se nadam da će moji Pećanci biti na visini i ako spremaju, uoravo zbog važnosti pećke patrijaršije da za gradonačelnika kandiduju "Komandanta UQK Dukađinija" na čijim je rukama više albanske nego srpske krvi.
Naprotiv, ako opet pobedi Muhađeri biće organizovano sve u najboljem redu kao i prilikom krunisanja patrijarha Irineja.
Petro
07. Septembar 2021.
G.Vlasi niste vi nikakav autoritet medju Albancima,dzaba se namecete kao takav.Vas sef Jovo Kapicic je odavno upokojen.Istorija ste kao i SFRJ...
Dr mr
09. Septembar 2021.
albanci su zavrsili svoje...na KiM ih nema vise od 600 000, ostalo se rastrcalo po svetu...nama odgovara gubljenje vremena jer samo albanci gube, njima zivoti prolaze u cekanju...na KiM je sve mrtvo sem srpskih sredina...nista se ne proizvodi, nista ne radi..i samo je pitanje kad cemo se vratiti na KiM ali to KiM ce biti bez albanaca...