Vlasi: Neophodna stabilna koalicija Samoopredeljenja sa DPK ili ABK

Azem Vlasi
Izvor: N1 Info

Politički analitičar Azem Vlasi ističe da je Kosovu neophodna vlada sa stabilnom većinom u Skupštini i smatra da Samoopredeljenje treba da napravi čvrstu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova ili Alijansom za budućnost Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.

„Kosovu je potrebna  vlada  sa stabilnom albanskom većinu u parlamentu uz učešće manjinskih zajednica kako je definisano Ustavom. To znači da bi Pokret Samoopredeljenje trebao da formira koaliciju sa DPK ili ABK", rekao je Vlasi.

Pred novom vladom su brojni izazovi, dodaje Vlasi i konstatuje da će ih teško koja koalicija u potpunosti ostvariti.

"Ekonomski oporavak i razvoj,  borba protiv korupcije i državnih prevara, vladavina zakona i zapošljavanje mladih trebalo da budu prioriteti. Iako bi to želela nijedna vlada ne može ispuniti sva obećanja iz predizborne kampanje. Ali važno je videti  posvećenost, iskrenost, dobru organizaciju i aktiviranje svih raspoloživih potencijala za napredak. Važno je videti da ljudi na vlasti pre svega zastupaju interes naroda i države, a ne privatnih interesa, zloupotrebljavajući vlast. Očekivanja od ubedljivog pobednika izbora su ogromna, pa bi razočaranje birača bilo pogubno za budućnost Kosova“, ​​ dodao je Vlasi.