Vojska Srbije u Ohaju: Razmena iskustava u okviru sajber bezbednosti sa SAD

Vojska Srbije u poseti Ohaju
Izvor: Kosovo online

Grupa eksperata Vojske Srbije u oblasti sajber bezbednosti boravila je ove nedelje u Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi Ohajo, radi realizacije aktivnosti obuke i razmene iskustava u ovoj oblasti.

Aktivnost je realizovana u okviru programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, s ciljem razmene profesionalnih iskustava, jačanja kapaciteta za odbranu od pretnji iz informacionog prostora i razmatranja mogućnosti za nastavak saradnje stručnih službi dveju zemalja, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

"Pripadnicima Vojske Srbije su tokom posete predstavljeni programi, kapaciteti i institucije savezne države Ohajo za sajber bezbednost, a bili su u prilici i da razgovaraju s vodećim ekspertima ovih institucija. Zajedno s kolegama iz Nacionalne garde Ohaja, posetili su i državni institut za obrazovanje i obuku u oblasti sajber bezbednosti koji deluje u okviru Univerziteta u Sinsinatiju", navodi se u saopštenju.

Delegacija Vojske Srbije je tokom boravka u SAD posetila i 121. eskadrilu Nacionalne garde Ohaja za popunu gorivom i tom prilikom su joj predstavljeni osnovni zadaci i aktivnosti jedinice.

Ova poseta predstavlja nastavak uspešne saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u oblasti sajber odbrane i daje doprinos daljem razvoju sposobnosti i interoperabilnosti oružanih snaga, a time i ukupnih vojno-vojnih odnosa Srbije i SAD, poručuju iz Ministarstva odbrane.