Vokerova "prljava" uloga u Račku, NATO je morao da dobije povod za bombe na Srbiju

Garić, Milanović i Marinković na Pinku
Izvor: Prt. Scr, You Tube

Događaj koji se odigrao u Račku 15. januara 1999. godine bio je povod za bombardovanje SR Jugoslavije od strane NATO, ali su američke službe plan za tu akciju napravile mnogo ranije i pripreman je teren da se ona sprovede. Policijska akcija u Račku, gde se nalazio štab OVK za jug Kosova, bila je potpuno legitimna, nije bila usmerena prema civilima, ali je angažmanom agenta CIA Vilijama Vokera na terenu i medijskom manipulacijom predstavljena kao "masakr" zbog koga je Srbija nedugo zatim brutalno napadnuta. To su glavne ocene sagovornika u jutrošnjoj emisiji TV Pink, povodom 22 godine od događaja u Račku.

Šef Verifikacione komisije OEBS Vilijam Voker odigrao je ključnu ulogu u ovoj prevari, iznevši pred međunarodnu javnost neistine o stradanju 45 Albanaca, za koje je naveo da su bili uglavnom civili.

General potpukovnik Jovan Milanović rekao je da je Račak bio projekat koji je realizovan po modelu koji je već korišćen u Sarajevu na pijaci Markale. To je, kako je naveo, bio ključni događaj za kasnija dešavanja u BiH i napad na Srbe.

"NATO je projektovao svoju doktrinu. Trebalo je do 50. godišnjice od formiranja u aprilu 1999. da izađe negde na međunarodnu vojnu scenu. Bilo je potrebno dezavuisati UN i izaći iz konteksta međunarodnog prava kojim je bio ograničen da može braniti samo članice NATO ukoliko budu napadnute“, rekao je Milanović.

CIA nosilac operacije

Prema njegovim rečima plan je bio da se zagospodari balkanskim prostorom.

"U jednom vrlo zatvorenom krugu NATO, u leto 1998. godine američki predstavnici su izneli nekoliko ključnih stvari. Rekli su da je velika greška što Kosovo nije završeno kad je razbijena Jugoslavija. Onda su odlučili da se ide na razbijanje Srbije. Rekli su u to vreme da je Srbija, odnosno SR Jugoslavija, veliki remetilački faktor Balkana i da ugrožava susedne zemlje. Naveli su da Srbe treba angažovanjem OVK dovesti u situaciju da izgube samokontrolu. Tu je početak Račka“, rekao je on dodajući da je CIA bila nosilac te operacije.

Istražni sudija koja je radila uviđaj u Račku Danica Marinković, opisala je šta se sve događalo prilikom uviđaja i kakvu je ulogu imao Voker i njegovi saradnici.

"Taj dan kad se desio slučaj bila sam dežurni istražni sudija i dobila sam obaveštenje od strane dežurne službe SUP Priština da se u Račku desio neki događaj, da je bilo sukoba između policije i terorista i da procenim da li treba da se izađe na uviđaj. Otišli smo u Račak i na licu mesta pronašli veliku količinu oružja. Napunili smo kamion raznovrsnog oružja koje smo našli. Krenuli smo dalje da vidimo da li ima poginulih, međutim na nas su počeli da pucaju pa smo morali da se vratimo“, navela je ona.

Prema njenim rečima, sledećeg dana došli su Vokerovi saradnici koji su pokušavali da je spreče da ponovo ode u Račak.

"Treći put 18. januara odlazimo u Račak, zajedno sa velikim brojem stranih i domaćih medija i tri Vokerova pomoćnika. Ušli smo u džamiju gde je bilo ljudskih tela i dozvolila sam svim novnarima da uđu, vide i snime. Utvrdili smo da nema  nikakvog masakra. Imali su vojničke jakne, čizme, kaiše. U džamiji smo našli 40 tela. Posle toga kad smo nastavili uviđaj pronašli smo ukopane rovove, veliki broj čaura i sve to evidentirali. Na brdu smo pronašli mitraljesko gnezdo“, rekla  je Marinković.

Prema njenim rečima, kada je rađena obdukcija stradalih u Račku, uključena su još dva tima forenzičara – iz Finske i Belorusije.

"Helena Ranta je bila šef finskog tima. Ona tog dana nije htela da potpiše zajednički zaključak sa kojim se složio beloruski tim, nego je rekla da mora još neka dodatna veštačnja da se urade. Kasni sa izveštajem i izlazi na konferenciju za medije i govori neistinu, a ne ono što su stručnjaci utvrdili šta je bio uzrok poginulih“, navela je ona.

Marinković kaže i da je Voker radio neovlašćeno, jer nije smeo sam da vrši uviđaj bez zvanične sudske ekipe.

"Ta tela koja se vide na snimku sa Vokerom mi uopšte nismo pronašli. U pitanju je snimak gde Voker u jaruzi nalazi tela civila. Mi to nikada nismo pronašli“, objasnila je ona.

Istina sa zakašnjenjem

Glavni urednik portala Kosovo Onlajn Miloš Garić rekao je da je Voker spremio akciju tako da se u svetsku javnost pusti informacija o "zločinu koji su Srbi počinili".

"To je vrlo brzo prihvatila svetska javnost, naročito mediji u Americi i Evropi, i Srbi su ostali bez ikakve šanse da se u daljem razvoju događaja na bilo koji način odbrane od tih optužbi. Iza toga je usledio Rambuje sa neuspelim pregovorima, gde je Srbiji postavljen ultimatum i ucena koju nije mogla da prihvati i 24. marta dolazi bombardovanje“, rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, nekoliko dana pred Račak, a i mesecima pre toga, teroristi OVK su napravili mnogo zločina prema srpskoj policiji, prema srpskim civilima, kao i prema Albancima iz krajeva u kojima su delovali.

"Policija nije imala nikavu drugu mogućnost nego da tako reaguje na jednu takvu grupu koja je toliko zla činila na tom prostoru u južnom delu Kosova“, istakao je Garić.

On ističe da je istina o Račku godinama kasnije počela da izlazi na videlo.

"Imamo svedočanstvo finske političarke Pirko Turpeinen koja je bila postiđena onim što su radile njene kolege. Poslednjih godina se zna da je bila jedna velika prevara u pitanju i dobro je da se to zna. Da se zna da je Vilijam Voker učestvovao u svemu tome. On danas prebacuje krivicu na Srbiju i traži suđenje Srbima, i traži otvaranje suda za Srbe i optužuje predsednika Vučića, koji mu je kriv što otvoreno govori da je u pitanju velika prevara. Voker je jedan od najkompromitovanijih ljudi iz te grupe tajne službe Amerike, koja je sprovodila politiku zbog koje se stide svi pošteni i čestiti Amerikanci danas“, naglasio je Garić.

Zoran
15. Januar 2021.
Nikada, nikada ne zaboraviti ovu podvalu zapada. Nasoj deci u skolskim knigama to urezati, da znaju ko im je prijatelj a ko dusmanin.