Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici, nastaviće da podržava Srbiju po pitanju Kosova

Miloš Vučević i Rejmond Ndonga Sima
Izvor: Kosovo online

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ga je njegov kolega Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama. Takođe, Vučević je izrazio zahvalnost Gabonu što u potpunosti podržava i priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova.

Vučević i Ndonga Sima sastali su se danas u Palati Srbija gde su potpisani sporazumi o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane. 

"Premijer Sima, nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Srbije.

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.