Vučević: Vojska Srbije u pripravnosti, sa Kurtijem se nikad ne zna

Obilazak jedinica Vojske Srbije u Raški i Novom Pazaru
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Aleksandar Vučić kao vrhovni komandat izdao naredbu Vojsci Srbije da bude u pripravnosti i da podigne nivo borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak, navodeći da se Srbija ne sprema za rat, ali da ne može biti potpuno nepripremljena za sve što se dešava, prenosi Hepi televizija. 

"Srbija je ozbiljna država, preduzima odgovornost za sve moguće probleme. Ne bih rekao da je ovo rešeno, sa Kurtijem ne možete biti načisto jer se nikad ne zna. Jutros su izdali prvu opomenu Srbinu za tablice. Ne mogu da verujem da Kvinta nema uticaj na Aljbina Kurtija i administraciju. Deluje da ne žele nikakvu eskalacuju, da ide u formi dijaloga, mi ne možemo biti opušteni, ali želimo dijalog. Vojska Srbija je spremna da izvrši svaki zadatak vrhovnog komandanta. Nikome se sada ne ratuje. Izginuli smo i više nešto je bio i biološki kapcitet", rekao je Vučević. 

Vučević je naveo da kada Srbija priča o miru i stablinosti, to ne znači da je slaba i da mogu da je malteritraju i ponižavaju. 

"Ono što treba da se zna jeste da je vojska Srbije mnogostruko jača nego što je bila, zaslužuje respekt i postupa u skladu na državnih vrhom. Treba da radimo na većoj popunjenosti, jačem naoružanju, obuci rezervnog sastava. Mi se ne spremamo za rat, ali ne možemo biti potpuno nepripremljeni za sve što se dešava. Vojska je prva na udaru kad su smetovi, požari, poplave, elementarne nepogode. Plate u vojsci treba da se povećaju za 20 odsto. Moramo dalje o tome da pregovaramo sa predsednikom, njihove porodice treba da se stimulišu, da lakše dolaze do posla. Ako ne ulažemo u našu vojsku, imam strah šta će se dešavati, moramo razumeti zbog čega vojska treba da se osnaži", kaže Vučević. 

Prema njegovim rečima, Srbija čeka iz Francuske novo naoružanje, ali i iz mediteranske države helikoptere. 

"To je pametna strateška odluka, da se nabavlja najbolje naoružanje sa najjačih meridijana. Namenska proizvodnja je strašan potencijal kada govorimo o našoj municiji. Da pokrene snažnu ekomonsku promenu u Srbiji", naveo je Vučević.