Vučević: Teški su dani pred nama, Kurti radi sve da etnički očisti Kosovo

Miloš Vućević
Izvor: Printscreen TV B92

I poslednja hapšenja Srba na Kosovu nastavak su politike Aljbina Kurtija koju sprovodi dve i po godine, od kako je drugi put došao na vlast u Prištini, i od koje ne odustaje, izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, navodeći da ne vidi političku volju u međunarodnoj zajednici da se Kurti obuzda i da se zaustavi to što radi.

"Nakon Banjske, 24. septembra, kao da tek dobija zamajac, i nastaviće intenzivnije to da radi”, rekao je Vučević za TV B92.

Ukazao je da je poražavajući podatak da je 11 odsto Srba manje na Kosovu.

“To je tihi egzodus koji ne vidimo svaki dan, ali kada napravite presek stanja vidite koliko je manje Srb ana Kosovu, a to je politički cilj Aljbina Kurtija, da etnički očisti Kosovo od Srba. Sve što radi je u tom cilju, i hapšenja, ranjavanja, i montirani sudski procesi, teror”, rekao je Vučević.

Dodao je da u međunarodnoj zajednici ima pojedinaca koji razumeju i uzroke i posledice onoga što Kurti radi, ali da ne postoji opšti utisak solidarnosti i razumevanja za Srbiju.

“Voleo bih da grešim, ali ne očekujem solidarnost…  Velika je muka za nas, pre svega za Srbe na Kosovu”, konstatovao je ministar odbrane.

Na pitanje  da li je neko shvatio da svašta može da se desi, posle Banjske, odgovorio je da su neki u međunarodnoj zajedinici, obazriviji i toga svesni, a pre svega SAD.

“Mislim da su SAD nešto opreznije po tom pitanju, razumeju da je moguća potpuna eskalacija i zato je potrebno da imamo otvorenu komunikaciju i sa komandom Kfora i sa NATO Alijanskom”, ukazao je Vučević.

Ponavlja da Srbija nema problem sa Kforom, te da je u interesu Beograda da Kfor ima kapacitet i odlučnost da obezbedi mir i garantuje bezbednost za sve Srbe.

Ukazuje da ima aktera na međunarodnoj sceni koji ne žele nikakav sukob ovde i šalju signale za smirivanje tenzija, povratak za pregovrački sto.

“Da li se Kurti može obuzdati to je enigma, ja nisam optimista, ali sve treba da se reši politički. Ono što se desilo 24. septembra je tragično za oba naroda”, dodao je Vučević.

Na pitanje gde će biti razmešteni dodatni vojnici Kfora, odgovorio je da to zavisi od komandanta Kfora i združene komande u Napolju, na čijem je čelu admiral Stjuart Manč, koji je danas posetio Beograd, a koji je prvi pretpostavljeni komandantu Kfora.

“Ponovili smo da ne želimo rat i sukob sa Kforom, da to nije naš nacionalni interes, ali da očekujemo da se Kfor zaista stara o bezbednosti svh granađa na Kosovu. Ne mežmo da se bavimo samo posledicama, već i uzrocima koji su doveli do toga, pre svega flagrantnog kršenja Briselskog sporazuma”, rekao je Vučević.

Ukazao je da Kurti radi sve da etnički očisti Kosovo od Srba, policijski je okupirao sever, preti razmeštanjem KBS-a, njihovim ulaskom na sever, bazama na severu koje ne bi smeo da ima, hapešnjem, ranjavanjem Srba…

Vučević je naglasio da Beograd i dalje ne zna gde je uhapšeni Obrenović, ni zašto ga drže u zatvoru.

“Pitao sam Manča gde je, za šta je optužen… nema odgovora. Svako ko treba da odgovara, odgovaraće, ali da vidimo šta je uzrok tome”, ponavlja ministar.

Ukazao je i da Srbiji neće biti lako, jer ima “jastrebova” koji pokušavaju da optuže Srbiju da je izvoznik terorima, da je naoružavala Srbe…

Dodao je da se na tvrdnje Prištine da je Vojska Srbije učestvovala u naoružavanju grupe u Banjskoj, nastavio deo srpske opozicije, koja, kaže, ima identičan narativ.

Kako kaže, i pismo dela opozicije Đuzepu Borelju, pogubno je za Srbiju.

“Kako vas nije sramota? Kao što su učestvovali u kriminalizaciji Srpske liste, Srba sa Kosovoa… To se ne radi. Kao Srbin, prezirem kada neko optužuje svoju državu. Ruše Vučića, da bi srušili Srbiju. Zamislite da danas neko u Izraelu to radi ili u arapskom svetu... Neke stvari su pitanje pristojnosti”, rekao je Vučević.

Upozorio je da su teški dani pred Srbijom, jer ima država i “jastrebova” koji smatraju da zemlju treba kazniti, ali da je uveren da će Vučić diplomatskom aktivnosti odbraniti Srbiju od eventualnih negativnih konsekvenci.

Dodao je i da je u razgovorima sa brojnim ambasadorima tema i broj srpkih vojnika u Kopnenoj zoni bezbednosti.

“Nemamo nameru nitša da radimo skriveno. Kada bi bila takva naredba, ušli bismo na Kosovo i povratili suverenitet, poštujući norme međunarodnog javnog i ratnog prava. Ali, to nije dobar scenario za nas. Nismo i nadamo se da nećemo morati to da uradimo, a i kada bismo morali, to bismo tada najavili Kforu. Kazali smo da smo smanjili boj pripadnika u KZB, sveli ga na redovan nivo. Ali, svakako da pratimo šta se dešava, znamo kada dižu ‘bajraktare’...”, rekao je Vučević.

Na pitanje o predstojećoj poseti Kini, kazao je da očekuje dobre razgovore u Pekingu. Nakon toga, očekuje važne posete ministara odbrane Nemačke, pa Turske, čija vojska koja postaje sve uticajnica komponenta u strukturi Kfora. Vućević je naveo da bi početkom novembra trebalo  da se sastane i sa ministrom odbrane SAD.

Na pitanje u vezi sa dovođenjem u vezu sina predsednika Vučića, Danila, sa događajem u Banjskoj, rekao je da je to još jedna od laži i kleveta ne samo na račun Vučića, već i cele Srbije.

“Oni time ruše Vučića, ali i Srbiju. Ali, za manje od 24 sata, ta njihova laž pukla je u paramparčad”, rekao je Vučević.