Vučević: Ulaganje u Vojsku je ulaganje u bezbednost, a ne zveckanje oružjem

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bezbednost države i bilo bi neodgovorno ne raditi na daljem jačanju u geopolitičkim okolnostima kakve jesu, ali i u situaciji kada na Kosovu Aljbin Kurti ne prestaje sa terorom i progonom nad srpskim narodom, izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, koji boravi u Kini kao deo delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučević je, u izjavi za TV Pink, najavio da će na sastanku sa kineskim vojnim vrhom u Pekingu razgovarati o tome šta bi još od naoružanja Srbija mogla da nabavi od Kine.

"Već sutra, a danas po kineskom vremenu, imamo sastanak sa potpredsednikom Centralne vojne komisije. To je nešto iznad Ministarstva odbrane, mešavina Ministarstva odbrane i Komunističke partije. Dovoljno je reći da je njen predsednik sam Si Đinping. Razgovaraćemo o onome što smo ranije kupili, o dopremanju toga i očekujemo da dogovorimo i nove poslove, možda bespilotne letelice, sve ono je potrebno da bi Srbija bila bezbednija i sigurnija za sve građane", istakao je ministar.

Na pitanje da li je potrebno da se ulaže toliko u vojnu opremu, Vučević kaže da nam treba još i mnogo više i da bi bilo neodgovorno stati sa tim u ovakvim geopolitičkim okolnostima, uz dešavanja na Kosovu.

"Kurti ne staje sa terorom, progonom nad Srbima, svaki dan hapšenja, pretresi, zaustavljanje kola hitne pomoći, sprečavanje da ljudi dobiju hranu, medicinsku opremu. U takvom ambijentu je neodgovorno reći da nam ne treba, ne da bismo ratovali i nekoga napadali, nego da bismo odvraćali one koji hoće nas da napadnu", kazao je Vučević i citirao predsednika Aleksandra Vučića koji je naveo da bi "svi iskoristili slabosti vojske kakvu smo imali 2005. ili 2006. da nam slome kičmu".

Naglasio je da je ulaganje u vojsku - ulaganje u sigurnost, a ne "zveckanje oružjem".

On je ukazao da, iznad svega, mora da se vodi računa o bezbednosti, o Vojsci Srbije i dodao da je kruna saradnje u oblasti odbrane Srbije i Kine razgovor između dva predsednika.

"To su strateški dogovori, ne možemo više da kupujemo na ruskom tržištu, a imamo čelično prijateljstvo sa Kinom. Nabavljanje naoružanja i vojne opreme je delikatnije od drugih stvari. Razgovaraćemo šta dalje možemo da uradimo, a da nije suprotno odlukama SAD jer moramo o tome da vodimo računa zato što smo okruženi maltene sve zemljama koje su u NATO paktu i treba nam način da dopremimo sve što kupimo", kazao je Vučević.

Ukazao je na to da se dodatno komplikuju stvari na tržištu vojne opreme te da se to dešava od momenta u početka sukoba u Ukrajini, a nastavilo se u Nagorno - Karabahu, pa sa tenzijama oko Tajvana i sada sa sukobom Izrael - Gaza.

Naveo je i da je Srbija dobila zahtev za vojnom opremom od šest zemalja od kako je krenuo sukob u Gazi.