Vučić: Čeka nas komplikovan period, Nemci i Britanci podržavaju Kurtija

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen, Večernje novosti

Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra, Aljbin Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Parizu posle sastanka sa Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je za beogradske medije dodao da Priština ima podršku Nemaca.

"Velika Britanije nije deo EU, Nemačka jeste, i Priština ima podršku Nemačke. Oni hoće na svaki način da im pomažu i baš ih briga što mogu da izazivaju skandale, i da se ponašaju suprotno Briselskom sporazumu. Ja sam veoma skeptičan i ne verujem da će bog zna šta tu da se pojavi. Ako hoće da uslove Prištinu, uvek mogu vizima, ali jasno je da neće, jasno je da hoće na svaki način njih da pomažu. Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku u okviru EU, a van EU to je Velika Britanija. Borelj i Lajčak su mi govorili o razgovoru sa Kurtijem i nisu bili ni malo optimistični. Teško je pronaći racionalan predlog, vi znate ko je kriv, a ima zaštitu veoma moćnih. Može da uradi šta hoće, ali uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije", dodao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Priština misli da nastavi na silu, da nastavi da mlatretira srpski narod, ali da Srbija neće da se odrekne ničeg svog.

"Da pokušamo da nađemo kompromisno rešenje. Lako je tuđim teritorijama trgovati. Šta čekaju pojedini u Evropi? Čekaju da Srbija napravi grešku. Prvi put kada se recimo dogodi da Srbi odgovore na nasilje Prištine, tada će Srbi biti krivi. Sećate se situacije sa vozom, smetalo im je to što je na vozu pisalo Srbija i što je voz bio oslikan", rekao je Vučić.

Govoreći o mogućem rešenju situacije, Vučić je rekao da je teško pronaći predlog kada znate da je to Kurti i kada ima zaštitu jakih zemalja.

"Zamislite kako ne bi bilo tenzija da se SAD odrekne Vašingtona, da se Ukrajina odrekne Kijeva Harkova. Ne znam šta je tu čudno. Nećemo da se odreknemo ničeg svog, ali to ne znači da treba da ratujemo, nego da sednemo da razgovaramo. Dok ne nađemo kompromisno rešenje, da se ne sukobljavamo", rekao je Vučić.

Komentarišući što je kosovska predsednica Vjosa Osmani najavila izbore u četiri opštine na severu Kosova, Vučić je ocenio da oni time samo hoće da poruče da žele da proteraju Srbe sa severa KiM.

"Oni ne žele Srbe da imaju uopšte u svom sistemu. To pokazuje kolika je njihova želja da izazovu incidente i haos. Jasno je da se spremaju za to", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je sa mađarskom predsednicom Katlin Novak pričao o tome što sledi u ponedeljak, o zimi, količinama gasa i ponovio da su odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu.

"Dobar smo razgovor imali, biće još mnogo razgovora. Sada idemo u prostorije gde se održava forum, a sutra ujutru nazad za Beograd.

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, gde prisustvuje mirovnom forumu, sastao se danas na radnom ručku sa Lajčakom i Boreljom.

Borelj i Lajčak su u Parizu danas razgovarali i s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a teme su, kako prenose prištinski mediji, bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.