Vučić: Dijalog se nastavlja krajem avgusta, ali sve to ništa ne znači

vucic-lajcak
Izvor: tanjug

Pregovarači će krajem avgusta verovatno nastaviti dijalog o tehničkim pitanjima, ali sve to ništa ne znači ako ne možemo da se dogovorimo oko jedne rečenice - da će obe strane da se uzdržavaju od provokativnih akcija, izjavio je u Briselu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

On je čak i zaključio da je bolje bilo da se dve strane u dijalogu danas nisu ni videle. 

Odgovarajući na pitanja novinara o smislu insistranja EU na dinamizmu pregovora i zašto bi se pregovarači viđali ako ne mogu ništa da se dogovore, on je rekao kako sve interesuju samo datumi u dijalogu, ali da oni ništa ne znače ako nema suštine i dogovora.

"Ne znam oko čega da razgovaramo, ako ne možemo oko ovoga... Da li o navodnom genocidu za koji nas optužuju iz 1878. godine. Pa jesu li ozbiljni? I o nacističkom pokretu na Kosovu? Želim da pričamo o budućnosti, a oni ne žele, već da pričamo o Dačiću i Odaloviću", naveo je Vučić.

Naglasio je da ljudi iz EU ne veruju šta vide i šta čuju, ali da to ne smeju da kažu, s obzirom na to da se Aljbin Kurtin vratio u 19. vek i da mu je to osnovna teza. Predsednik Srbije je rekao da je zabrinut i da mu naravno nije stalo ni do kakvih političkih poena, već da samo razmišlja šta ćemo da radimo dalje.

Na pitanje da li bi Amerikanci mogli da pritisnu Kurtija da budu ozbiljniji u dijalogu, Vučić je rekao da je neko hteo da ih pritisne i da im nešto kaže, da bi to već učinio. Kaže da se Albanci naoružavaju i da zato i ne žele da prihvate tačke koje govore o uzdržavanju od provokativnih akcija na terenu, što je za nas ozbiljan problem.

Vučić je, na pitanje da li očekuje reakciju nekog iz međunarodne zajednice i pritisak na prištinsku stranu da bude konstruktivnija u dijalogu, rekao da je teško voditi dijalog sa iracionalnim ljudima koji samo govore "fejsing d past" (suočavanje sa prošlošću).

Zapitao je: "Suočavanje sa kojom prošlošću, je li sa tim koliko je Srba ubijeno na KiM?"

Vučić je dodao da Albanci sebe vide kao žrtve, a Srbe samo kao zločince.