Vučić: G7 su mi otvorili oči - Ne dam teritorijalni integritet Srbije

Aleksandar Vučić
Izvor: tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za tv Prva da saopštenje G7 izgleda kao da je pisano samo o Zapadnom Balkanu i da je skrojeno samo za Srbiju i rekao da će se držati njihovog principa za Ukrajinu, a to je da neće dati teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa poretkom Ujedinjenih nacija.

"G7 su mi otvorili oči. Ne dam teritorijani integritet Srbije u skladu sa poretkom UN koji tako zdušno pordžavate po pitanju Ukrajine. Rešio sam da se držim njihovog principa, ima li išta važnije. A princip je da ni po koju cenu ne mogu da prihvatim narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Vučić.

On je kazao da je politika G7 politika bez principa i brutalnih pritisaka u kojoj se čak i Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci, jer neće sekiru da koriste odmah.

Dodaje da su neki zapadni predstavnici po tom pitanju čak i veoma drski, bezobrazni i bezobzirni, jer sa jedne strane tvrde da neće prihvatiti promenu granica ni za jedan pedalj Ukrajine, ali će zato da učestvuju u rušenju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Zato ćete da nam pričate o srcu Evrope, Kosovu kao nezavisnoj državi. E sad dalje o pritiscima, videli ste izjavu Medvedeva. Ajde da se stavimo u ruske cipele, što bi oni posebno vrinuli o srpskim interesima. Oni su velika sila, brinu o sebi i nemaju na šta drugo da se pozovu osim na kosovski presedan i to rade i Putin I Medvedev. To nije fer prema nama, ali je fer prema njima. Oni izvlače jedino što mogu, a to je Kosovo. Da sam na njihovom mestu nisam siguran da ne bismo to učinili. Oni su izvukli nešto što je kriminalna politika zapada, izvukli su apsolutno brutalno kršenje međunarodnog prava i toga se drže, a Zapad ne želi da im da to kao argument u budućnosti, da im izvuće stolicu, da nateraju Srbiju da prizna Kosovo i kažu to je dvostrana saglasnost", rekao je Vučić.

Dodaje da će Putin koristiti taj argument sve dok se to ne desi i ističe da je Srbija najviše oštećena, pre svega zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Vučić je dodao da zbog politike koju vodi Zapad može svašta da uradi Srbiji, ali da se on trudi da to izbegne i zaštiti Srbiju.

"Imamo sa jedne strane licemerje Zapada, nedostatak bilo kakvih principa, a sada smo shvatili da ni kod Rusa principi ne postoje. Principi postoje samo kod Srbije, mi smo toliko mali da ne možemo da se pozivamo na princip bez principa i moramo da se pozivamo na međinarodno pravo i nemamo drugog izbora", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao G7 da usklade svoju politiku sa svojom današnjom i da tako poštuju teritorijalni integritet zemalja u skladu sa rezolucijom UN, pošto im je bilo tako stalo do rezolucije u kojoj se osuđuje napar Rusije na Ukrajinu.

"Molim vas da tako jednako poštujete rezoluciju 1244. Pošto oni to znaju, ovo je moja igra da bih pokazao koliko ciničan mogu da budem i pokazujem im kako su moralni patuljci u političkom smislu, ali to neće da reši naš problem", rekao je Vučić.

Kako je rekao da ne postoji drugo mesto gde bi trebalo da idemo sem Evrope.

"Naša deca moraju da žive i da ih zaštitimo od rata. I da bude topla zima, ne da idete u majci sa kratkim rukavima, ali da vam je toplo. Najveća krivica Srbije je da štiti svoj teritorijalni integritet.Kkako tražite da se mi odreknemo kada Ukrajini govorite da to nikada ne urade. Vidite koliki su licemeri", rekao je Vučić.

Govoreći o povlačenju priznanja Kosova, odnosno o četiri zemlje čije note o povlačenju Srbija ima, Vučić je kazao da će se otkriti o kojim se zemljama radi kada bude najpametnije.

"Neću da srbiju dovedem u užasnu poziciju jer dve zemlje rade na daljem sprečavanju Srbije na povlačenjima. Kažu mi hranom kupujemo povlačenja, a oni to rade batinama. Kada budemo mislili da je najpametnije otkrićemo koje su to četiri zemljee. Moramo dalje da radimo na tome i to ćemo nastaviti bez obzira na sve pritiske jer oni žele da mi priznamo Kosovo i da ono bude u svim međunarodnim organizacijaama", rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se sukob u Ukrajini prelije na region, Vučić kaže daa ne postoji, odnosno da može da dođe do varnica, a da će se Srbija kao i uvek ponašati odgovorno.

"Veća mi je bojazan od pritisaka za priznanje Kosova i koje ćemo sankcije da uvodimo”, rekao je Vučić.

Komentarišući to što je Srbija nedavno kupila oružje od Kine, on je rekao da je to dobro i najavio nove nabavke.

"Kamo sreće da smo nabavili još. Da smo to uradili osećali bi se sigurnije", zaključio je Vučić.