Vučić i Kurti danas se u Berlinu sastaju sa Šolcom

Vučić i Kurti
Izvor: demokracia.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca boraviće danas u Berlinu, sa kojim će razgovarati o najaktuelnijim ekonomskim i političkim temama, ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Blic.

Šolc će danas primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija, a na te sastanke nemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine, pa će, nakon odvojenih razgovora nemačkog kancelara sa Vučićem i Kurtijem, sa njima razgovarati i Miroslav Lajčak.

Kako je na Tviteru naveo nemački ambasador u Prištini Jorn Rode "oba sastanka će se fokusirati na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju".

Sastanci će, naveo je Rode, takođe poslužiti za podršku dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU" i dodao da je u cilju podrške dijalogu Šolc pozvao izaslanika EU za đalog Miroslava Lajčaka, koji će, kao tvrdi ambasador, takođe razgovarati sa Vučićem i Kurtijem.

Ako do tog sastanka dođe to bi bio prvi susret Vučića i Kurtija od 19. jula prošle godine kada su se susreli u okviru dijaloga u Briselu.

Predsednik Srbije je juče rekao da ga sa Šolcom ne očekuje lak razgovor i da strahuje od njega.

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor", rekao je Vučić.

On je i pre nekoliko dana rekao da nema prevelika očekivanja, da će saslušati primedbe na ponašanje Srbije i imati priliku da kaže stav Srbije.

"Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija", konstatovao je tada Vučić.

Analitičari su saglasni da je razgovor u Berlinu pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine i aktivnije se uključi u rešavanje kosovskog pitanje, ali da je ishod neizvestan.