Vučić: Idem u Brisel da razgovaramo o ZSO, Srbija nikome ne preti

Vučić na izložbi novog naoružanja
Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema komentar na jučerašnje saopštenje Evropske unije koja je izrazila zabrinutost zbog "porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine".

"Što se tiče reakcije EU nemam komenatar, tako je najbolje", poručio je predsednik i dodao da ide u Brisel, da bi smo pokušali da očuvamo mir i stabilnost jer, kako kaže, to je naš jedini cilj.

"Mi nikom ne pretimo, ničim ne pretimo. Mi samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, da obezbedimo poštovanje međunarodno javno pravnih normi, od Rezolucije 1244 do briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su važeći, koji su na snazi i oni moraju da budu poštovani i primenjivani", kazao je Vučić nakon obilaska novog naoružanja namenske industrije. 

Dodaje da ne zna šta da očekujem što se tiče tema, ali da smo mi smo spremni da o svemu razgovaramo.

"Nemamo problem sa temama, mi hoćemo da se razgovara o ZSO, ali ne da se razgovara tako što će nam reći da možemo da kupujemo samolepljive sličice i stavljamo u albume fudbaler i da proizvodimo pakovanje za žvake, i da nam neko govori da ZSO mora da bude u skaldu sa Ustvamo Kosova. To je besmisleno, ako je u skladu sa Ustavom Kosova onda nam i ne treba ZSO,  onda to svaki građanin može da osnuje takvu Zajednicu na dnevnom nivou. Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i šira i zato smo valjda pregovarali", napominje predsednik. 

On je dodao da njih ne zanima Ustav Srbije, pa što bi nas interesovao njihov Ustav.

"Imamo jasno šta je i kako je pregovarano i da idemo dalje u tom smeru", poručio je Vučić. 

Što se tiče registarkih tablica, kako kaže,  za nama je jasna situacija.

"A, ako neko hoće na silu da sprovodi, na silu možete sve, samo se ne zna dokle. Na silu možete, samo nemojte onda da očekujete od Srbije, da bilo šta i na bilo koji način olakšava i pomaže u pravnom regulisanju problema. Takođe, nemojte da računate na to, da možete da izvedete pogrom, proterivanje naših ljudi", kazao je Vučić. 

On je naglasio da ne želi da komentariše kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njihovu unutrašnju politiku.

"Ja nisam kao oni da se bavim svim mogućim pitanjima, a situacija oko struje je teška. Nadam se da neće morati da isključuju struju, ne želim im to, to bi bilo loše za njih i za nas, za sve ljude koji žive", poručio je predsednik. 

Dodao je da je u pitanju veliki novac, da struje ima na tržištu, ali je pitanje ko to može da plati.

"Možda je čovek izabrao da se manje zadužuje, pitanje je jeli to uvek neophodno lošija odluka od one druge odluke. Pritom niko nije srećan kada mora da isključuje struju, ali je takođe pitanje, možda nema novca ili je doneo odluku da se ne zadužuje. Nije lako, nije jednostavno, struja je danas preko 430 evra, dok se za zimu plaća preko 1000 evra po megavat satu", napominje predsednik.

Dodaje da mi i dalje imamo novca, bez obzira na bezbroj problema koji se stvaraju na dvenom nivou oko struje, kako kaže, za sada uspevamo da izdržimo.

"A što se tiče njegovih pravih razloga, stvarno sam u tu glavu sam pokušao bezbroj puta da uđem. To možete sa racionalnim ljudima, ali kada su u pitanju iracionalni ne možete da razumete njihove poteze", smatra Vučić.