Vučić na prikazu novog naoružanja namenske industrije: Nastavljamo sa ulaganjima, što manje da zavisimo od drugih

Vučić obilazak

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas na Vojnoj akademiji prikazu novog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe Vojske Srbije. Po dolasku na Vojnu akademiju, predsednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda, prenosi RTV.

Nakon obilaska predsednik je poručio da je ponosan na to što smo naoružani bespilotnim letelicama Vrbac i Pegaz.

"Postoji orgoman nedostak na nivou sveta u pogedu oružja i municije. Svaka mina, granata, bomba, rakte,danas ima deset kupaca po jednom komadu, to pokazuje u kom pravcu ide svet. To pokazuje da je danas sve teže proizvesti municiju, zato treba da počnemo sa proizvodnjom, da modernizujemo našu vojsku. Doneli smo odluku o povećanju plata za 25 odsto za našu vojsku", poručio je Vučić. 

Navodi i da ovo naoružanje značajno povećava vatrenu moć naše zemlje, a još mnogo toga smo kupili što treba da dođe u našu zemlju, samo je to pitanje kako će i kada doći.

"Nastavljamo sa ulaganjem u našu proizvodnju i pomoći ćemo fabrikama da održe svoju likvidnost, i da mogu da hrane svoje porodice i ljude koji rade u tim fabrikama, ali da naša vojska bude jača nego što je danas", kazao je predsednik.

Dodaje da moramo što manje da zavisimo od drugih, ali da sarađujemo sa svima.

"Ponosan sam naše Nore koje svi traže, ne možemo da ih proizvedemo koliko ih trže, izvanredno oruđe. Veliku štetu nanosi neprijateljima", kazao je Vučić.

Na akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namenjena za obezbeđivanje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i Pasars četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3", kao i samohodna haubica "Nora".

Sa predsednikom, prikazu prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.