Vučić iz Istanbula: Srbija je na dobrom putu, napredujemo i imamo dobre rezultate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao na TV Pink
Izvor: Printskrin/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Turskoj, a u intervjuu za TV Pink govori o aktuelnim temama u regionu.

Vučić se pre svega osvrnuo na komentare iz regiona na posetu nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Nemačka je najveća evropska sila, nama je najveći spoljnotrgovinski partner. Nemačka kancelarka je najveća politička politička figura u Evropi, ja sam joj zahvalan na podršci koju je pružala Srbiji i Zapadnom Balkanu. To je jedna od najvažnijih stvari",  rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija želi dobre i pristojne odnose, a da ono što drugi govore govori o njima samima.

"Uvek postoje zavisti i potrebe da se Srbija ocrni. Srbija je na dobrom putu, ima dobre rezultate. Kada ste dovoljno uspešni ne morate da napadate druge, mi se trudimo da sa svima imamo pristojan odnos", rekao je predsednik Vučić.

"Poseta Merkel je za nas vrlo važna. Nemačka je politički najmoćnija zemlja u Evropi, stavovi Merkel su važni, zadovoljan sam njenom posetom i podrškom koju nam pruža. To je bio u spoljnopolitičkom smislu jedna od najvažnijih stvari, kada imate takav odnos to govori i o našoj zemlji. A u komentarima ima i zavisti, potrebi da se Srbija ocrni, ali Srbija je na dobrom putu, i ne moramo da se osvrćemo, ne moram da zovem Dodika pa da nam jedina tema bude Đukanović i drugi. Kada nemate svojih rezultata, onda napadate druge" rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je to pokazatelj da je Srbija na dobrom putu.

O Crnoj Gori i Hrvatskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras predsedncima Crne Gore i Hrvatske, Milu Ðukanoviću i Zoranu Milanoviću povodom uvreda na račun Srbije i njega lično, da će Srbija nastavljati da im pruža poruku, koliko god oni napadali, ali da Srbija dozvoliti da je primoraju da odustane od svog pobedničkog puta.

"Nemam nijednu uvredljivu poruku ni za jednog od njih. Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku: Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom i napretkom i rastom i biće sve uspešnija i neće vam Srbija ni na koji način odgovarati šovinistički ili bilo kojim drugim porukama", rekao je Vučić.

"Vi radite svoj posao, kritikujte, napadajte, činite šta god možete, a mi ćemo da vam pružamo ruku i da želimo najbolje odnose i sa Crnom Gorom i Hrvatskom, ali nas nećete primorati da menjamo svoj pobednički put i da menjamo sve ono što smo dobro uradili da bi naša zmelja konačno mogla da sustigne i prestigne druge", poručio je Vučić.

"Očigledno je da Srbija nešto mnogo dobro radi. I to što je Đukanović rekao da sa mnom ne želi da razgovara, ja sa svakim želim da razgovaram. On bi želeo da svoju zemlju gradi da Srba neće da bude, ako ništa drugo da prvo nemaju politička prava, a onda će da im oduzme crkvu i sve ostalo", navodi Vučić komentarišući dešavanja u Crnoj Gori.

"Ne zanimaju me ni Milanović ni Đukanović, ništa nas njihovo ne zanima, samo prava srpskog naroda.  Ja ništa lično nemam ni protiv koga. Ja neću ni večeras protiv njih da govorim. Ja imam protiv politike koja se vodi da srpski narod ne opstane", kaže Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je politika Mila Đukanovića takva da bi u Crnoj Gori Srbe da svedu na etničku grupu.

Predsednik se osvrnuo i na učestale napade medija iz regione na njega tokom proteklih nedelja.

"Ja sam kriv za nešto što se dogodilo na Cetinju? Zbog čega? Dobio sam poziv da idem u Cetinje i u Podgoricu , a nisam otišao, samo sam čestitao mitropolitu na ustoličenju. I zbog toga sam kriv", rekao je Vučić.

"Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku - Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom, svojim napretkom, svojim ekonomskim rastom, Srbija će svima da pruža ruku i da želimo najbolje odnose i sa Crnom Gorom i sa Hrvatskom", navodi Vučić.

O izborima

Predsednik Vučić je prokomentarisao i sastanke sa opozicijom u Srbiji.

"Mi smo imali konstruktivan sastnak. Nisam saglasan sa svim. Oni žele vlast i da ih narod voli, što nije tako lako. Ja stvarno ne znam šta su oni mislili. Čak je i Veselin Simonović rekao da je razlog za neizlazak na izbore bila slabost opozicije, a ne izborni uslovi. Ne možete ljude u Srbiji da prevarite", smatra Vučić.

O poseti Turskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je večeras odgovarajući na pitanje šta građani mogu da očekuju od njegove posete Turskoj, odgovorio: "Ništa što bi mogli da vide prekosutra, ali nešto što će videti za nekoliko meseci i godina".

Sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kaže, razgovaraće o novim investitorima.

Ukazao je da je juče u Beogradu razgovarao sa 15-ak turskih investitora.

Preneo je da mu je došao momak iz Turske koji je oženio Srpkinju u Malom Zvorniku, gde je već zaposlio 160 radnika, a planira da zaposli od 300 do 500 radnika.

On je za TV Pink naveo da su takve investicije veoma važne jer dolaze u vangradske sredine, pošto Boš i Simens, dodaje, ne dolazi u te manje sredine, jer traže visoko obrazovanu radnu snagu.

Ukazao je da je i sve više turskih građana koji dolaze u Srbiju, a koji su izvanredne zanatlije.

„Ti ljudi dolaze sve više u Srbiju, mi imamo sve manje zanatlija, a to sve doprinosi rastu BDP-a“, objasnio je Vučić.

Istakao je da je Turska najveći regionalni igrač, koja je u svakom pogledu deset puta veća od nas.

Preneo je da se sa Erdoganom sastajao mnogo puta i da se s njim često čuo.

„On je veoma pažljiv, pozove svaki put. Znam da je zvao kada se Vukan rodio, kada su postojali problemi sa zdravljem. Turci vode računa o tome“, dodao je predsednik Vučić.

Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  rekao je da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u lekovitom dijalogu sa Sarajevom, kao i da sa Hrvatskom bi trebalo da Srbija razvija racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne bi trebalo da šalje vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govori lepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca, Vučić je za tv Pink iz Istanbula rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i deca i stari.

Vučić je ocenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosima povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

Vučić je apelovao na srpske pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da "ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo".

Vučić je ocenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to žele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne želi da menja granice, ali hoće da sarađuje i sa Sarajevom i sa Republikom Srpskom kao delom BiH.

"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima, ali ne zamerajte što volimo Republiku Srpsku, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar.... Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bošnjaci stigli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednako blizu", kaže predsednik Srbije.

"To je politika buducnosti", poručio je Vučić.

Napominje i da Srbija ima teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

"Moramo razumeti bol Bosnjaka, ali I oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo", istakao je Vučić.

Takođe, smatra da sa Hrvatskom Srbija mora  imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavi, već racionalne i zasnovane na zajedničkim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom...

Ja
17. Septembar 2021.
Hvala merkel sto je za srbiju u svemu dobro ucinila !!!!!