Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, počela je centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prenosi Tanjug.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi,predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani…

Prvi se okupljenima obratio patrijarh Porfirije.

"Braćo i sestre, neka nam je srećan i blaagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i zastave. Bog je stvrio svakog čoveka po svojo jslici i prilici, a Bog je jedinstvo Oca i Sina i Svetoga duha. Svaki čovek je različit, a ne suprotstavljen. Čovek može da spozna sebe tek u odnosu sa drugim ljudima. Porodica nije data da bude cilj sam po sebi nego da bi bila učilište jedinstva i ljubavi prema drugome. Dobro je čuti šta drugi misle o nama, ali moramo sami sebe upoznati. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi", naveo je između ostalog patrijarh Porfirije.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik počeo je obraćanje citiranjem Šantića "svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni duša moja".

"Srbi su uvek stali da brane svoju slobodu pred velikim silama, nikada nismo dali ono što su naši geni jer Srbin ne može da živi bez slobode. Republika Srpska je ponosna da je danas zajedno sa Skupštinom Srbije usvolija Zakon o zaštiti ćirilice. Moramo vam odati jednu tajnu, mi ne volimo kada nas ovde zovete Bosancima, mi smo Srbi. Ja sam Srbin. Mi u RS smo zagledani u Srbiju i volimo je. Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija. Mi verujemo da je ovo vek našeg jedinstva i nemojte da pomislite da pozivamo na puške i topove, ne. Pozivamo na mir i saradnju", rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je "kralj Petar Prvi Karađorđević uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, a nijedna od tih zastava nije predata".

"To je presedan u istoriji modernog ratovanja. Slava našim velikim srpskim junacima. Ovo je praznik našeg identiteta. Datum koji smo izabrali je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kome leže i naš bol i naša slava. Tog 15. septembra jedini je plan bio sloboda. I danas je baš yato važno da slaveći sve žrtve usvojimo svoj plan za budućnost, onaj u kome ćemo se ponositi svojom zastavom. Želimo pravo na ime, kulturu, jezik, veru i tradiciju. Pravo na sećanje, ali i pravo koje mnogi pokušavaju bezuspešno da nam oduzmu, a to je pravo da sami odlučujemo. Odmah da bude jasno ovu zastavu sasvim sigurno nikada nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo je nositi", rekao je Vučić.

Vučić: Dan albanske zastave nikome ne smeta, samo im naša zastava smeta svima

Predsednik Srbije je istakao i da "za sve ljude na Balkanu mora da važi isto - da budu slobodni".

"Nije to nikakav srpski svet za koji nas optužuju, to je svet slobodnih, to je svet onih sa svojim imenom. I da odgovorim onima koji nas napadaju, kojima ni trobojka nije sveta... Kažu izmislili ste praznik, ako ćemo tako izmislili smo i Stefana Nemanju, jer nije imao ni ulicu. Izmislio je Stefan Nemanja nas. Da se ne bismo nekome slučajno zamerili, mi smo ćutali. Pa dan albanske zastave nikome ne smeta, samo im naša zastava smeta svima, očekuju da se izvinjavamo. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ovo praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vera, ali i vrednosti celog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna zašto i šta joj je činiti.

Kako je rekao, datum koji je izabran, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta - dan u kojem leže i naša bol i naša slava, a koji, primetio je, čine prvi deo Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na patnji, slavi u prošlosti, ali i zajedničkom planu za budućnost.

"Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule u smrt. Taj dan je bio samo prvi u nizu u kojima smo, kao na plebiscitu, bez obzira na cenu, birali Srbiju i slobodu", poručio je predsednik Srbije.

Danas je, kaže, važno da slaveći njihovu žrtvu, svaku prolivenu kap krvi, na još jednom plebiscitu usvojimo plan za budućnost u kojoj ćemo se ponositi zastavom slobode, mira i budućnosti.

"Ovo je zastava našeg jedinstva, u nameri da sačuvamo sprski identitet, pravo da budemo ono što jesmo - jedan isti narod koji ne želi da uzme ni od koga ništa, nikoga da ugrozi, već samo da za sebe dobije pravo koje pripada i drugima, pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju, postojanje", rekao je Vučić.

Kako kaže, to je pravo na dostojanstvo, na sećanje, ali i na ono na šta, ističe, niko ne može da nas natera, iako mnogi, bezuspešno pokušavaju - kada ćemo i šta da zaboravimo, sebi i drugima.

"Nije uvek sve bilo sasvim svetlo tokom istorije, ali na ovim prostorima ne postoji nacija koja je prošla kroz grobnu tamu i podnela žrtve da bi ugledala svetlo i poslata slobodna. Šta ćemo da zaboravimo, može da bude samo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je srpska zastava - zastava našeg stradanja, naših kostiju, jama, logora, dece koju su nam uzeli, koju sasvim sigurno nikada nećemo zaboraviti i sa ponosom je nositi.

U njoj su, poručio je, i sve naše besmislene podele, propali snovi, svaka naša greška, ali je važno da i takva zastava predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, ali da jesmo različiti i da je lepota zajedništva u tome.

"Naša crveno-plavo-bela trobojka nije poziv na jednoumlje, već suprotno, na čuvanje razlika pod jednom zastavom, pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život. Robovi su svi isti, porobljeni, slobodni se razlikuju i zato jesu slobodni. To mora da važi za sve na Balkanu, gde god živeli, da budu slobodni u istoj meri", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da od jedinstva i slobode nema veće vrednosti, a zastava ima ulogu dokaza da biti Srbin ne znači biti kriv i nositi teret osude.

"Uz tu zastavu ide ponos Mišara, Deligrada, Kumanova, Miloša, Ðorđa, Aleksandra, Kolubare, Cera, Kajmakčalana.. svih života datih za čuvanje slobode, za sve mučenike iz Prebilovca, Jadovna, Jasenovca, koje više nikada ne smemo da zaboravimo", poručio je Vučić.

Istakao je da je to nova, drugačija Srbija, ponosna, koja ništa ni od koga ne traži, niti moli, samo traži prava koja imaju i drugi.

"Srpski jezik, jezik Meše Selimovića, Ive Andrića, Crnjanskog, kultura, vera bez mržnje, to je naše biće, to nas određujuje i čini dostojnim narodom. To daje snagu i nauk je da u ovom veku tražimo mir i da snagu i veličinu otkrijemo u životu, radu, velikim podzivima, prugama, putevima, fabrikama... da znamo i verujemo da možemo jednako ili više od drugih", rekao je Vučić.

On je dodao da bi sutra naši potomci trebalo da se ponose nama, da ih naučimo kako se u slobodi živi i kako se pamti, a zaboravlja samo svojom voljom.

Vučić je zahvalio Republici Srpskoj, njenim predstavnicima, kao i Srbima iz Crne Gore, koji se ne stide da kažu da su Srbi u Crnoj Gori, kao i mučenom narodu na Kosovu.

"Hvala i svima koji danas nisu smeli da istaknu srpsku zastavu zbog pretnji režima u regionu, jer znam da su njihova srca ovde sa nama i da kucaju za nas, svoj srpski narod", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je poručio i svima koji su prethodnih dana pretili Srbiji, koja je ćutala, koji su izmišljali izjave koje nije dao, reči koje nije izgovorio sa ciljem da bi još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji, da mu ne pada na pamet da im se pravda, ni za njihove izmišljotine, i da im se izvinjava za bilo šta.

"Ono što ću da radim, koliko god budem mogao, onoliko vremena koliko je ostalo, svim srcem i dušom vodiću Srbiju da bude još jača, još snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikada ne dirajući u prava BiH, da pomogmemo našem narodu i u Crnoj Gori, i na svakom mestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona, da nam se nikada više ne ponove Jasenovac, Prebilovac, Jadovno, ni Oluja, Bljesak, niti bilo šta drugo, ni pogromi iz 2004.", naglasio je on.

Istakao je da je to naš zavet.

"Vi napadajte, mi ćemo da poštujemo vaše zastave, jedinstvo vašeg naroda, ništa nam ne smeta. Našu trobojku nosićemo ponosno uvek. Kao što su govorili rušiće ovaj spomenik, on će ostati vekovima iza nas. Naša trobojka, crveno, plavo, bela biće večna", zaključio je Vučić.

Prethodno, uz zvuke pesme “Tamo daleko” 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga.

Oko 17 časova sa Kalemegdana su ispaljeni počasni plotuni.