Vučić: Još jednom se ništa nije dogodilo, naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužili pregovore

Samit EU
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski obratili su se medijima nakon završenog Samita EU-Zapadni Balkan.

Vučić je rekao da se "još jednom ništa nije dogodilo, ali i da veruje da su naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužili da se pregovori otvore, dodajući da se nada da će to uskoro moći da se omogući".

On dodaje da su obe zemlje uradile sve što je trebalo da bude ispunjeno.

"Ja bih hteo da kažem nešto što će potvrditi naš put. Ako uradite analizu naše saradnje sa EU, možete da vidite da je u prvih četiri meseca Srbija povećala svoju spoljnu trgovinu sa celom EU za 30 odsto, i možete da zamislite koliko je to veliko, koliko je to od velikog značaja za zemlju kao što je Srbija. Zahvalni smo Varhelju, Ursuli fon der Lajen, što su nas podržali, posetili našu zemlju, što su nas saslušali nekoliko sati", rekao je Vučić.

Kako je dodao, važno je da evropske kolege ove tri zemlje čuju češće, kao i obrnuto.

Predsednik Srbije kaže da je bio izložen pritisku povodom neuvođenja sankcija Rusiji.

"Video sam da hrtvatski mediji već pušu da se vrši ogroman pritisak na Vučića zbog problema između Rusije i Ukrajine. Ja neću da krijem da sam govorio među poslednjima i ukazivao na jedno, pa na drugo pitanje. Želim da vas podsetim na ono što se desilo u poslednja četiri meseca, na osnovu podataka koje sam dobio od svoje službe. Objavljeno je preko 2.000 članaka u evropskim medijima o Srbiji, i o tome kako Srbija ugrožava ceo region zapadnog Balkana, Kosovu, ali onda se ništa nije desilo. da li se iko izvinio od tih medija?", pitao je Vučić.

Vučić je potom pozvao i građane Srbije da posete druge dve zemlje, kao i obratno, dodajući da su odnosi zemalja mnogo napredovali.

-"To je bila naša ideja, naših država. želeli smo da brinemo za naš region naše komšije. neko je rekao da je to Orbanova ideja, a to nije bila njegova ideja. Neko je onda rekao da je to Putinova ideja, a ja nikada nisam pričao sa njim o tome... Mi smo sami to pokrenuli, niko drugi to nije uradio", dodao je Vučić.

Predsednik se potom zahvalio evropskim kolegama koji su pokazali veliko strpljenje, i naveo i to, da lično shvata da su Dimitar i Edi isfrustrirani više nego on, ističući da se nada da će do septembra stvari biti mnogo bolje.

"Iskrena zahvalnost i Ediju i Dimitru. Treba hrabro da nastavimo. Mislim da su i njih dvojica hrabro zastupali interese svog naroda", kaže Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se danas loše osećao u Briselu.

"Nadam se da možemo da im pomognemo... Ne želim da se konferencija oduži koliko i sastanci. Dobio sam informaciju da ćemo imati po tri minuta. Mi smo Evropljani i to je naša suština, ali osećam se loše jer nas i dalje niko ne sluša i ne ponaša se prema nama kao da smo Evropljani u svojoj kući, već kao da smo gosti. To je zabrinjavajuće! Ni pandemija ni rat nisu ujedinili Evropljane i šta nam je činiti? Smatram da smo dosta toga učinili da podržimo ideju francuskog predsednika, kako bi se ispunio novi politički cilj, nova evropska politička zajednica. Nastavićemo na putu ka članstvu i nadamo se da ćemo u nekom trenutku stići do cilja, ali suočavamo se sa jednom, drugom, trećom Bugarskom. Cenili bismo kada bi nam se omogućilo da smo svi zajedno u jednoj kući, kao jedna porodica", kaže Rama.

Ističe da je Severna Makedonija bila glavna tema, a 17 godina kasnije ona i dalje čeka otvaranje pregovora.

"Promenili su naziv i to nije napravilo razliku. Zamislite da Francuska ili Italija promene naziv da bi postale članice? Mi čekamo osam godina na početak pregovora! Bilo je važo istaći istinu, a to je da razlog nije samo Bugarska, već je zapravo problem to što se EU umorila od proširenja. Bugarska je samo izraz za to", kaže Rama.

Bugarska je, dodaje, kidnapovala šanse za članstvo drugim zemljama i ispada da jedna država nameće nešto svoje, dok drugih 26 ne sme ništa da učini povodom toga.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je na početku obraćanja poručio da je da je na Samitu diskutovano o raznim pitanjima od interesa. S obzirom na okolnosti, kako je rekao, izrazio je nezadovoljstvo procesom pristupanja EU Severne Makedonije koja je kandidat već 10 godina.

"Neophodno je da se započnu pregovori što pre. Biću otvoren i direktan, ono što se dešava je ozbiljna pretnja po kredibilitet Severne Makedonije i ne može ceo region da bude zaglavljen jer države EU ne mogu da odblokiraju blokirano. Severna Makedonija rešava mnoga pitanja, posvećeni smo tome da se nađu zajednička rešenja i sa istom idejom smo ušli u pregovore sa Bugarskom", rekao je Kovačevski na konferenciji za medije.

Ističe i da je Bugarska rešila da se vrati u prošlost i uvede blokadu koja ne odgovara nikome. - Severna Makedonija je uradila mnogo i vreme je da EU ispuni obećanja, pre nego što iznese nova - rekao je Kovačevski.

Istorijska pitanja, kaže, ne smeju da budu kriterijumi za pristupanje i pregovori moraju da počnu što pre. Potrebne su i garancije da Bugarska neće nametati nove zahteve i blokade.

"Uvek na prvo mesto stavljamo strateške interese zemlje, niko ne sme ništa da nam nameće, a sada je vreme da EU učini korak. Mi ćemo kroz Otvoreni Balkan evropeizirati naše društvo i ovo je korak dalje ka pridruživanju evropskoj porodici naroda", kaže Kovačevski.